1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Zona arheologică Podei Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 22 Iunie 2008 Publicat in Turism
Articol citit de 10084 persoane

În cadrul acestei  aşezări sau descoperit fragmente de vase aparţinând perioadei eneoliticului dezvoltat mai precis cultura Cucuteni, din fazele A şi B, precum şi a epocii bronzului mai precis cultura Monteoru, precum şi a perioadei târzii a epocii Latene. Aici s-au descoperit foarte multe obiecte intrate acum in patrimoniul muzeistic al Casei de Cultură din staţiunea Târgu-Ocna, obiecte ce merită văzute având o vechime foarte mare (150 î.Hr-106d.Hr). Printre obiectele pe care le puteţi vedea în cadrul muzeului amintim: topoare de aramă cu "braţele în cruce", fragmente de ceramică de factură cernavodeană, aşa numitele de variantă "Monteoru" , ceea ce face să credem că aceste obiecte pot fi înrudite cu unele asezări din staţiunea Cernavodă.

     În orizontul culturii dacice s-au adunat fragmente de ceramică locală (ceaşcă dacică) şi de vase de import romane (amfore, ceşti, fructiere).

Fragmente din Enciclopedia "Valea Trotuşului" de Prof. Corneliu Stoica

     Aşezare dacică fortificată. S-au efectuat săpături pe "Acropolă" şi în "Poiana Chichilăului", trasându-se 3 secţiuni. Atât pe "Acropolă" cât şi în "Poiana Chichilăului" stratul de cultură nu depăşeşte 20 cm grosime. Au fost cercetate 2 gropi, în care s-au descoperit materiale tipice: vase borcan, ceşti-opaiţe, cupe cu două torţi, căni mari, fragmente ceramice de la amfore de factură romană, mărgele din sticlă, obiecte din fier puternic oxidate. "Acropola" propriu-zisă s-a surpat din cauza rocilor de la bază, care s-au pulverizat sub acţiunea agenţilor externi. Cu ocazia săpăturilor întreprinse aici, a fost descoperită o nouă aşezare dacică de înălţime, pe "Vârful lui Hăsman". Săpătură de salvare - 1987.

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic