1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Biserica Sf.Nicolae Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 21 Iunie 2008 Publicat in Turism
Articol citit de 12211 persoane

Cea mai probabilă dată când a fost construită biserica este între anii 1772 – 1774, asemănându-se bine ca arhitectură cu bisericile Golia şi Curelari din Iaşi. În decursul timpului ea a suferit numeroase transformări.

Biserica Sf. Nicolae-Tunuri     Arhitectura bisericii este foarte frumoasă. Elementul dominant, specific, îl constituie în exterior pilaştrii terminaţi la mijloc şi aproape de cornişă cu capiteluri corintice sculptate rudimentar, precum şi cornişele în formă de cruce.

     Pentru că biserica ajunsese într-o stare proastă de degradare, Ioan Sandu Sturdza Voievod, printr-un hrisov din 6 iulie 1824, îi acordă „venitul cotului din Tg. Ocna care să aibă a lua după rânduială aceeaşi ce se urmează şi pe la alte târguri”, biserica putea să arendeze venitul cotăritului.

     În anul 1869 s-a ridicat turnul de pe pronaos care ar fi măsurat 14 metri  înălţime.

     În 1890 biserica este lovită de un fulger care i-a provocat mari stricăciuni, motiv pentru care a fost închisă două decenii.

     Între anii 1914 – 1916 se fac reparaţii importante de consolidare, lucrări întrerupte din cauza războiului.

     În 1917, în timpul bombardamentului, turnul bisericii s-a prăbuşit iar biserica a suferit avarii. În 1935 a fost restaurată.

    Turistic Sf. Nicolae În urma cutremurului din 1977 i se aplică o centură de beton armat deasupra ferestrelor, iar în 1979 este sfinţită de către P. S. Eftimie al Romanului şi Huşilor, în timpul păstoririi preotului Pavel Curcuţă.

     Vechea catapeteasmă a bisericii a fost mutată la biserica „Naşterea Maicii Domnului”(capela cimitirului) în anul 1960 şi a ars în incendiul din 1962.

     Actuala catapeteasmă, din 1871, a fost adusă de la paraclisul Bisericii „Sf. Nicolae” din Bacău în anul 1979.

     Biserica nu a fost zugrăvită niciodată.

     După ultima renovare, ea a adăpostit obiecte de patrimoniu şi carte rară.

     În curtea bisericii se află monumentul şi cimitirul eroilor căzuţi pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial (1916 - 1919).

     Două tunuri de epocă străjuiesc intrarea în cimitir.

     Astăzi se află într-o stare  avansată de degradare.

     Din anul 2000, cu aprobarea Direcţiei Monumentelor Istorice, a intrat în reparaţie capitală, lucrări care se desfăşoară cu anevoie din lipsă de fonduri.

Un monument uitat, gata sa devina ruina, este Biserica Sfantul Nicolae, situata in apropierea centrului orasului. Aceasta biserica a fost ridicata intre anii 1758 si 1772 de catre preotul Harapu si hatmanul Vasile Ruset ( unul dintre ctitorii bisericilor "Sfanta Treime" din Doljesti-Neamt si "Sfantul Spiridon" din Iasi, boier cu dragoste de tara si cu mare credinta, urmas al domnitorului Antonie Ruset si stramos al doamnei Elena Cuza).In curtea bisericii se afla Cimitirul cu Tunuri, unde sunt ingropati 69 de eroi morti in Primul Razboi Mondial in luptele de la Ciresoaia si Cosna, un monument dedicat eroilor si 2 tunuri din timpul razboiului.

Turnul bisericii ridicat in anul 1869, cu o inaltime de 14 m,. a servit turn de observare pompierilor orasului dar si tinta bombardamentelor din anul 1917. Biserica a fost consolidata de doua ori, in anul 1935 si dupa cutremurul din anul 1977 ( pe vremea socialistilor au fost gasite fonduri pentru restaurare, iar astazi lucrarile de reabilitare, incepute inca din anul 2000, stagneaza, din lipsa de fonduri).

Biserica este o bijuterie arhitecturala, asemanandu-se cu Biserica Golia din Iasi, dar de mici proportii (tocmai acest fapt o face sa fie atat de frumoasa!). Este ridicata din caramida, decorata cu brau format din trei randuri de caramizi asazate cu colturile in exterior, formand siruri de unghiuri ascutite ( ca la bisericile ridicate in stil muntenesc). Elementul specific dominant il constituie pilastrii exteriori, care se termina aproape de cornisa cu capiteluri corintice. La intrare, deasupra usii sunt urme de pictura.

Catapeteasma bisericii a fost mutata in capela cimitirului in anul 1960 (oare de ce?) unde a ars in incendiul din anul 1962. Catapeteasma actuala a apartinut paraclisului catedralei din Bacau si a fost pictata in anul 1871.

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic