1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Un istoric ce îşi merită locul în galeria personalităţilor staţiunii - Prof. Ştefan Pelin Din dragoste pentru staţiune.

Scris de  Administrator 25 Septembrie 2013 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 12732 persoane

În cadrul unei şedinte festive a Consiliului Local Târgu-Ocna, primarul oraşului Ştefan Şilochi i-a acordat diploma şi placheta cu titlul de “Cetăţean de onoare”, celui care a sădit în sufletul a zeci de generaţii de liceeni sentimentul de a-şi cunoaşte trecutul şi istoria ţării, profesorului Ştefan Pelin.

Decernarea acestui titlu a avut loc într-un cadru emoţionant, în prezenta unor personalităţi ale meleagurilor locale, cum ar fi col. (r) Gheorghe Pavel, dr. Grigore Dinica, fiu al oraşului, coordonator al Centrului de Cardiologie Iaşi, precum şi a mai multor invitati de peste hotare.

Rămas orfan de tată pe când avea doar 4 ani, în anul 1946, Ştefan Pelin a fost nevoit să întrerupă cursurile clasei a V-a de liceu. Încadrat la Salina Târgu-Ocna, la organizarea unui concurs la nivelul judeţului Bacău pentru o şcoala de contabilitate cu durata de doi ani, colectivul sindical al unităţii şi directorul acesteia, ing. Andrei Nemesiu, au aprobat ca Ştefan Pelin să participe la acest concurs pe care l-a câstigat. Aşa a avut şi banii necesari şcolarizării, după ce Salina Târgu-Ocna i-a acordat o bursa de studii.

După doi ani, s-a întors la Târgu-Ocna în funcţia de contabil pentru Banca “Cireşoaia”, în 1949 a fost transferat la un centru de contabilitate din Târgu-Ocna, iar după efectuarea stagiului militar a revenit la salină. În anul 1956 a ajuns la Oficiul pentru Prevederi Sociale Târgu-Ocna, iar în toamna anului 1958, a fost admis la Facultatea de Istorie a Universităţii “A. I. Cuza” Iaşi, unde a urmat cursurile la zi timp de 5 ani.

Dupa absolvire a ajuns profesor la Liceul din Târgu-Ocna, unde a activat pâna la pensionarea sa. De-a lungul anilor, prof. Ştefan Pelin a adunat multe informaţii valoroase referitoare la istoria oraşului Târgu-Ocna, realizând şi prima încercare a unei Monografii a acestei localităţi. În anul 1981, a susţinut lucrarea de gradul I cu titlul ”Din istoria localităţii Târgu-Ocna” şi, după mulţi ani de cercetare, în anul 1996, a reuşit să redeschidă Muzeul de istorie al acestui oraş, închis în 1961.

A fost şi muzeograf, iar spiritul său de cercetator s-a concretizat prin publicarea, în 2002, a lucrarii “Târgu-Ocna, Monumente şi personalităţi”. Sprijinit de tânărul său coleg Alin Radu, în anul 2010, profesorul Ştefan Pelin a publicat şi volumul “File de cronică din istoria localităţii Târgu-Ocna”.

Sursa: Desteptarea (s-au făcut corecţii la diacritice)

Astfel spus, ne bucurăm că avem printre noi încă un istoric pentru staţiunea Târgu-Ocna. Vă dorim multă sănătate şi vă mulţumim pentru ceea ce aţi creat pentru staţiunea turistică Târgu-Ocna.

Filmarea video cu decernarea premiului la minutul 56.55:

 

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic