1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Târgocneanul Sorin Nicodim - un pictor complet

Scris de  Administrator 22 Septembrie 2016 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 5315 persoane

Maestrul Sorin Nicodim este un artist complet. Are "puţin" peste 60 de ani, iar de când se știe, a pictat, desenat sau pastelat. De câțiva ani, artistul e preferatul simpozioanelor de artă din Balcani. În anul 2013 acesta a fost un răsfățat. Unul care în numai o săptămână și-a adăugat în palmares două importante premii. În 2013 Sorin Nicodim și-a adjudecat Marele Premiu la Bienala Națională de Artă Plastică ”Lascăr Vorel” dn Piatra Neamț. Cu o săptămână în urmă a primit premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România la Bienala internațională de pictură, grafică și sculptură ”Meeting Point” Arad 2013. Dacă are explicații? Desigur. ”Sunt ani de muncă în spate, foarte multe renunțări, până la urmă să fii artist e un risc cu tine, cu existența ta, știind că arta la noi nu e susținută nici de colecționari, nici de minister”, spune Nicodim. L-am întrebat dacă e mai mult pictor decât altceva. ”Eu spun că sunt artist vizual. E o chestiune de concept. Artistul include mult mai mult decât un om care face pictură. Eu nu fac pictură, ci fac compoziții cu implicații filosofice, ideatice. E dincolo de a face o pictură. În spatele fiecărei lucări stă o anumită gândire. O anumită stare. Un act de cultură care înseamnă să asculți multă muzică, să vezi ceea ce fac prietenii și colegii tăi artiști. E foarte multă primenire a ochiului. Toată osmoza asta – muzică, teatru, literatură, reușești să o sintetizezi în lucrările tale”, mărturisește artistul.

sorin nicodim-640x426În 2013 Sorin Nicodim a fost în șase tabere de creație. Un prim simpozion internațional în care a fost invitat a avut loc în luna mai în Polonia – Galicia Malopolska, la marginea orașului Nowy Sacz, alături de artiști din Italia, Germania, Spania, Rusia, Ucraina sau Danemarca. A urmat tabăra de creație din Grecia (insula Thassos), oragnizată de Galeria Calpe, apoi tabăra de la Bata, inițiată de către Centrul de Cultură al municipiului Arad, tabăra de la Dubova (organizată de Fundația Rubin), apoi Tabăra internațională organizată de UAP Baia Mare, și în final simpozionul de la Băile Herculane. În toamna asta Sorin Nicodim a participat la a șasea Bienală internațională de pastel, în Polonia, la Novy Sancz, cu două lucrări, după ce polonezilor le-a mai a mai lăsat alte două lucrări în expoziția simpozionului în luna mai, care au fost și reproduse în punctele principale ale orașului, pe paouri mari, alături de alte creații. Nicodim a participat și la o expoziție tematică în Timișoara, apoi la bienala Meeting Point de la Arad și la Bienala națională de la Piatra Neamț ”Lascăr Vorel” și a curatoriat o expoziție cu toți membrii filialei UAPR la Galeria Helios și pe simezele CJT – ”Colecție, colecționari”. ”Am o stare de prospețime și de miracol în fața pânzei” Sorin Nicodim a început să picteze la șase ani. Era atât talent în sufletul lui, încât părinții au decis să-l sprijine, oricât de greu le-a fost, la școală, departe de locul de baștină. A făcut liceul de arte la Iași, apoi Institutul de artă la București, după care s-a stabilit la Timișoara și are o cariere prolifică. Operele sale sunt în muzee sau galerii din România și din Europa, cu piese în colecții particulare importante. Cum se nasc lucrările sale? Ai crede că intră la oră fixă în atelier și își face ”norma”. Nimic mai greșit. ”Stau în atelier atât cât trebuie. Nu îmi obosesc ochiul, pentru că totdeauna vreau să am o stare de prospețime și de miracol în fața pânzei. Pot să stau în atelier și să nu fac nimic. Să gândesc și să mă simt bine. Pentru că aceasta e starea care te duce în interiorul pânzei și de acolo vei reuși să oferi bucurie și trăire celui care va privi. Oferi o simfonie. Pentru asta trebuie să te ridici la acel nivel ca să poți să o înțelegi”, mai spune Sorin Nicodim.

Sursa: PressAlert

Sorin Nicodim,,… Nota distinctiva a cautarilor lui SORIN NICODIM in linia sa-i spunem, post-abstracta, este la el raportul dintre fond si forma , dintre pictura ,,pura ,, si reprezentare. Revenirea spre ,,motiv,, nu se traduce, pentru SORIN NICODIM , printr-o reintrare deliberata,fie si nuantata de felurite precautii ,in anumite canoane ale figurarii.Pictorul observa mereu o ,,justa medie,, intre iluzia picturii si realitatea ei ,,

Mihai Ispir  , istoric si critic de arta
Traducere: Alina – Andreea Dragoescu

,,… Caci SORIN NICODIM ,intre colegii sai de generatie ,tinde spre aceasta zona a transparentei unor simboluri ,ale unei naturi,dar si ale unei culturi, ce intra cu intreg misterul lor, in devenirea universala, rasfrante ,original, intr-o constiinta artistica mobila,capabila de inventii si inovatii picturale,ramanand totusi fidel temperamentului sau, de liric nu atat de expansiv ,cat calm si tandru .Nobletea picturii lui NICODIM  tine de interesul de intelectualizare,de punere a ei in niste concepte si meditatii plastice, acestea facandu-se insa nu in dauna poeticii lucrarilor ,,

Ion Ariesanu  , scriitor
Traducere: Alina – Andreea Dragoescu

Sursa: UAP

Sorin Nicodim este mai mult decât un artist plastic. Este un actor în propria sa viaţă, un personaj neobosit, rafinat, jovial, tonic, sentimental şi neconvenţional. Lucrul la şevalet îi aduce bucurie, este ceea ce-l defineşte, ce-l motivează şi îl face să trăiască dincolo de obişnuit. Ca artist, Nicodim este într-o permanentă joacă, una serioasă prin care inventează. Lucrările pe pânză realizate în tehnică mixtă conţin, pe lângă acrilice, elemente ca nisip, piatră, pământ, metal, hârtie, lemn, materiale care îi asigură conexiunea cu natura şi cu spiritul. Pe Sorin Nicodim nu-l satisface „pata de culoare” iar în lucrările sale caută să evidenţieze idei, teme, concepte şi mai puţin manualitatea. Pictează cu bucurie retrâind momente din copilărie sau inspirat de muzică, pe care o numeşte muza de taină.

Arta nu este o întâmplare. Arta este o stare, o trăire, o căutare permanentă. O descoperire continuă. Arta este o bucurie.”

Sorin Nicodim este un artist neconvenţional care nu-şi trăieşte viaţa la kilogram. Este un boem care apreciază lucrurile simple, departe de consumerismul zilelor noastre, fără televizor, abonament CATV, fără cont bancar, maşină sau WI-FI. Nicodim este un optimist incurabil, un povestitor neobosit, un artist fără vârstă.

2013 a fost un „an Nicodim”, artistul fiind apreciat naţional şi internaţional pentru creaţia sa cu premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România la Bienala internaţională de pictură, grafică şi sculptură ”Meeting Point” Arad 2013 şi cu Marele Premiu la Bienala Naţională de Artă Plastică ”Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ.

2014 consemnează a 20-a expoziţie personală Sorin Nicodim în spaţiul elevat al Calpe Gallery din Bastionul Theresia. „Oglindiri”, tema expoziţiei, propune pictură şi pastel în stilul Nicodim, o întâlnire fascinantă între materialitate şi spirit. Vernisajul de marţi seară, 27 mai 2014, ora 19.00, beneficiază de prezenţa criticului de artă Ileana Pintilie, alături de Călin Petcana în calitate de gazdă, de numeroşi invitaţi şi de public.

Sursa: TimisoaraStiri

Buna trăire sub semnul inefabil al artei aduce Timişoarei încă o sărbătoare. Cea de-a doua aniversare a acestei săptămâni, după cea petrecută în atelierul Suzanei Fântânariu, îl are protagonist pe jovialul pictor Sorin Nicodim, a cărui şaizecime anticipată le va fi părând neverosimilă tuturor celor care îl cunosc pe artist.

„Sorin Nicodim, pictor al unei tinereţi mereu împrospătate, ne avertizează asupra timpului ce, totuşi, curge… Anul acesta, pentru el, timpul va măsura 60 de treceri. Sărbătorim acest prilej, la Galeria Fundaţiei Triade, sâmbătă, 17 septembrie 2011, ora 19, cu expoziţia de pictură”, anunţă, în calitate de amfitrion, Andrei Jecza. Intitulată „Evanescenţe”, expoziţia va fi prezentată de Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara.

Născut în 28 noiembrie 1951 la Târgu Ocna, Bacău, Sorin Nicodim a absolvit în 1977 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP) şi al Asociaţiei Pasteliştilor din Polonia. În perioada 2006-2010 a fost vicepreşedinte al UAP – filiala Timişoara. Pictor prolific, a realizat expoziţii personale în importante galerii din România şi din străinătate. Este autorul mai multor lucrări monumentale, semnătura sa fiind recognoscibilă pe mai multe frize în tehnică mixtă, existente astăzi în restaurante, într-un cazino şi în case din Timişoara.

Printre distincţiile sale se numără Premiul Guvernatorului la Quadrienala de pictură “Mituri şi legende ale poporului meu” – Stara-Zagora, Bulgaria. Lucrări ale artistului se află în colecţii de stat, în colecţii particulare şi muzee în: România, Germania, Danemarca, Serbia, Elveţia, S.U.A., Franţa, Grecia, Insulele Canare, Bulgaria.

Sursa: Tion

Născut la 28 noiembrie 1951 la Târgu Ocna, judeţul Bacău, România.

Studii: Absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucureşti, promoţia 1977.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), filiala Timişoara-secţia pictură, din anul 1980.

Membru al Asociaţiei Pasteliştilor din Polonia, din anul 2007.

În perioada 2006-2010, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), filiala Timişoara.


Expoziţii personale:
1980 Muzeul Bucovinei - Suceava 1984 - Galeriile "Helios" - Timişoara.
1980 Galeriile "Alfa"- Arad.
1987 Galeriile "Arta" - Bacău;
Galeriile "Geneza" - Moineşli.
1993 Galeriile "Helios" - Timişoara.
1995 Galeria "Bibliotecii de Artă".
2001 Galeriile de arta "Helios" - Timişoara.
2002 HVB Bank România - Timişoara.
2003 Galeriile de arta "Helios" - Timişoara.
2005 Banca Italo-Română - Timişoara.
2006 Galeriile de artă "Lima" - Timişoara.

Expoziţii şi selecţii colective în străinătate:
1982 Nove Lobeda Jena - Germania.
1984 Gera, Germania.
1985 Trienala Tinerilor Pictori - Sofia - Bulgaria.
1990 Szeged - Ungaria.
1993 Illingen - Germania.
1996 Trienala internaţională de pictură- Osaka - Japonia.
1998 Salonul Internaţional de Artă - Reşiţa - România.
1999 Salonul Internaţional de desen - Arad - România.
2000 Salonul Internaţional de artă - Reşiţa - România.
2002 Nagyhazi Galeria - Budapesta - Ungaria.
2002-2004 Saloanele Moldovei - Chişinău - Moldova; Bacău - România.
2004 Expoziţia "Lumina" Szeged - Ungaria Timişoara.
2004 Quadrienala de pictură balcanică Stara Zagora - Bulgaria.
2005 Bienala nationala de arta plastica "Lascar Viorel" - Piatra Neamţ.
2005 Salonul artelor vizuale - Muzeul Banatului Timisoara.
2005 Expozitia taberei Poje Jena - Galeriile de arta Resita.
2006 Scena şi / în artele vizuale - Teatrul Naţional Timişoara.
2006 Saloanele Moldovei - Bacau - Romania ; Chisinau - Moldova.
2006 Bienala internationala de pastel - Nowy Sacz - Polonia.
2006 Expoziţia Deschideri Europene - Institutul Cultural Central European Budapesta - Ungaria.
2006 Izvorul vieţii - Muzeul de artă - Timişoara - România.
2006 Bienala de artă plastică "Ion Andreescu" - Buzău - România.
2006 Bienala de artă plastică "Gheorghe Petraşcu" - Târgovişte - România.
2006 Bienala de artă plastică "Nicolae Tonitza" - Bârlad - România.
2006 Salonul Naţional de artă - Bucureşti - România.

Lucrări de artă monumentală (selecţii):
1975 Târgu Ocna - Bacău; Muzeul de istorie Oneşti - Bacău - România.
1989-1992 Muzeul de istorie Lugoj - România.
1993 "Miracolul planetelor"(tehnica mixtă) - Casino Hotel Timişoara - România.
1998 "Foc - iubire - apa" - Restaurant Hotel Reghina Timişoara - România.
2004 "Icoana casei" - Casa Bistriceanu - Timişoara - România.
2005 "Friza celor cinci elemente" - Restaurant Reghina Blue - Timişoara - România.

Participă cu lucrări la licitaţii de artă cu scop umanitar în ţară şi străinătate.

Premii:
1977 Premiul I - Salonul naţional studenţesc de artă plastică - Craiova - România.
2004 Premiul I al Direcţiei pentru Cultură. Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional la "Saloanele Moldovei" - Bacau - România.
2006 Premiul I - Bienala concurs de artă plastică "Gheorghe Petraşcu" - secţiunea pictură - Târgovişte - România.
2008 Premiul Guvernatorului la Quadrienala de pictură "Mituri şi legende ale poporului meu" - Stara-Zagora, Bulgaria.

Lucrări ale artistului se află în colecţii de stat, în colecţii particulare şi muzee în: România, Germania, Danemarca, Iugoslavia, Elveţia, S.U.A., Franţa, Grecia, Insulele Canare, Bulgaria.

 

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic