1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nicolae Barcan - pictor târgocnean, cetăţean de onoare al Sibiului.

Scris de  Administrator 16 Februarie 2015 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 3964 persoane

Pictorul Nicolae Barcan (născut la Târgu-Ocna pe 12 noiembrie 1923), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Sibiu, a primit pe 14 noiembrie 2013, titlul de Cetăţean de Onoare al Sibiului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în sala de consiliu a Primăriei Sibiu. La 90 de ani, artistul este cel mai longeviv pictor sibian, iar distincţia a venit la propunerea lui Ion Tămâian, preşedintele UAP Sibiu.
Fostul primar al Sibiului, domnul Klaus Iohannis, a fost cel care i-a înmânat pictorului titlul de Cetăţean de Onoare al Sibiului.
Laudatio a cuprins momentele cele mai importante din cariera artistului.
"Nicolae Barcan s-a născut în data de 12 noiembrie 1923, la Târgu Ocna, judeţul Bacău. Şcoala elementară a făcut-o în localitatea natală. Studii libere de pictură. Deşi nu este sibian prin naştere, domnul Nicolae Barcan trăieşte de peste 60 de ani în Sibiu, oraş în care s-a făcut cunoscut şi respectat, personalitatea sa modestă şi aristocratică deopotrivă, fiind remarcată nu doar în mediul artistic.
În anul 1955 a devenit membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici-secţia scenografie, iar din anul 1955 este membru titular al UAP Sibiu-secţia pictură.
Artistul plastic Nicolae Barcan a avut mai multe expoziţii personale în Sibiu, a participat şi la expoziţiile colective ale filialei UAP Sibiu, spre exemplu la cele organizate în: Bucureşti, Londra, Mediaş, Riga, Cluj-Napoca, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea, Arad, München, Ingolstadt.
Nicolae Barcan s-a remarcat şi la saloanele republicane ale Uniunii Artiştilor Plastici din România, în anii 1968, 1980, 1982 şi 1985, precum şi în tabere de creaţie, organizate în diverse colţuri ale ţării.
 Lucrări semnate de pictorul Nicolae Barcan se află atât în colecţii de stat, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi la Muzeul de Artă din Braşov, cât şi particulare, în Franţa, Canada, Germania şi Elveţia.
Pictura Nicolae BarcanÎn afară de pictură, în perioada 1953-1956, Nicolae Barcan a semnat şi scenografia unor spectacole pentru teatrele din Sibiu, Braşov şi Timişoara.
Pentru activitatea sa remarcabilă, maestrul Barcan a fost distins cu Premiul de Excelenţă al filialei UAP Sibiu, în anul 1982.
 În cadrul Uniunii Artiştilor Plastici, domnul Barcan „s-a impus ca un model de artist dăruit meseriei sale, prin disciplina sa austeră, prin maniera constantă cu care a redat, a promovat în pictură, imaginea oraşului nostru, în ţară şi în străi­nătate”, arată domnul Ion Tămâian, preşedintele fili­alei sibiene. Burgul transil­van, în general şi Sibiul, mai ales, reprezintă un subiect care l-a preocupat constant pe Nicoale Barcan, ale cărui linii drepte domină peisa­jele citadine, într-o manieră care îl face inconfundabil.
 „Rezultate dintr-o profundă nevoie de co­municare, doresc ca lucrările ce îmi poartă semnătura să nu se oprească la satisfacţia retinei, ci să răspundă prin limbajul artei, unor întrebări esenţiale, pe care ni le punem fiecare dintre noi. În ultimă instanţă caut ca prin linii, forme şi culori, să sugerez nevoia permanentă de echilibru şi armonie”, afirmă  maestrul, a cărui viaţă şi operă demonstrează tocmai echilibrul şi armonia spre care tind cei mai mulţi dintre oameni, puţini reuşind, însă, să le atingă", se arată în Laudatio.

Titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu” i-a fost decernat domnului Nicolae Barcan, joi, 14 noiembrie 2013, la Primăria Sibiu.
„Pentru toate acestea se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu domnului Nicolae Barcan, care, la cei 90 de ani împliniţi, este încă foarte activ şi prolific, fiind decanul de vârstă al artei plastice sibiene.” a declarat fostul primar al Sibiului, domnul Klaus Johannis.

Cel mai vârstnic pictor sibian, cu atelierul stabilit în cartierul Terezin de zeci de ani, Nicolae Barcan a fost propus pentru acest titlu de către Ioan Tămâian, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Sibiu. ”Colaborator și coleg devotat, exemplu de sobrietate și conștiință profesională, domnul Nicolae Barcan s-a remarcat în cadrul activității sale depusă în breasla noastră nu numai prin calitățile sale profesionale, particularitatea emblematică a creației sale, ci și prin cele umane de excepție, fiind stimat și apreciat de întreg colectivul nostru”, semnează Ioan Tămâian în expunerea de motive.

Într-o vizită de o zi la Sibiu m-am îndrăgostit de oraș. Cred că întâlnirile sunt esențiale. Ele îți marchează destinul. Mă întâlneam cu un oraș fascinant. Am circulat mult pe jos. Făceam zece kilometri zilnic ca să-i descopăr vraja. Și astăzi am rămas îndrăgostit de oraș. Structural, el face parte din mine. Sibiul este foarte greu de pictat, pentru că el e gata pictat”, Nicolae Barcan pentru Revista Transilvania

 

 

Surse: Tribuna , Sibiu 100,

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic