1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Interviu cu Prof. Corneliu Stoica

Scris de  Administrator 24 Ianuarie 2012 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 9886 persoane

(CUZANET, Iasi, 21 ianuarie) - Corneliu Stoica dovedeste si astazi un atasament deosebit pentru Valea Trotusului. Odata cu terminarea studiilor la Facultatea de Istorie si Filozofie si Facultatea de Istorie si Geografie din Bucuresti, se intoarce acasa in 1975, in micul orasel al copilariei, Targu Ocna, unde contina cercetarea istorica si se dedica profesie de dascal. Publica nenumarate lucrari precum "Dictionarul istoric al localitatilor trotusene", "Targu Ocna. oras istoric si turistic" sau "Targu Ocna, Salzburgul Romaniei". In 2006, publica lucrarea "Valea Trotusului. Enciclopedie". pentru care va fi premiat de Academia Romana, doi ani mai tarziu. CUZANET: Istoria este o pasiune a copilariei sau a aparut odata cu aprofundarea studiilor?

CORNELIU STOICA: Pot afirma categoric ca istoria este o pasiune din primii ani de viata, datorita ambientului in care am trait si numeroaselor povestiri din partea tatalui, din partea unor batrani pe care i-am cunoscut atunci si care imi evocau o lume de mult trecuta, o lume plina de printi, cu totul speciala fata de regimul in care traiam atunci.

CUZANET: Lucrarea dumnevoastra de licenta, care a starnit pentru prima data curiozitatea si atentia istoricilor, a avut ca tema Valea Trotusului. De ce?

C.S: Initial tema de licenta viza civilizatii indepartate, precum cele precolumbiene, sau egiptologia, de care eram pasionat in timpul facultatii. A fost ca o revelatie! Am pornit de la ideea ca este mai interesant sa descoperi ceva nou si aproape de tine decat sa mergi pe urmele altora, care au valorificat anumite informetii. Vroiam un teren nou si necunoscut de cercetare.

"Viata ne asaza acolo unde trebuie"

CUZANET: Enciclopedia contine peste 1000 de fotografii. Sunt facute si de dumnevoastra?

C.S: Da, cele mai multe sunt rezultatul cercetarilor pe teren pe care le-am intreprins, pentru ca o cercetare solida implica o cunoastere amanuntita at erenului pe care il studiezi. Astfel poti compara informatiile arhivistice cu cele reale.

CUZANET: La aceasta verificare a informatiilor istorice ati gasit greseli sau neadevaruri?
C.S
: Da. Au fost foarte multe. Munca pe care am facut-o a fost una critica. Nici o informatie nu am luat-o ca atare. Orice informatie a fost verificata cu arhiva, cu alte surse si cu etapa cercetarii pe teren. Abia dupa aceea am considerat informatia ca fiind adevarata.

CUZANET: Au aparut doua editii de lux ale enciclopediei. Cine a suportat cheltuiala acestora?

C.S: Nu am avut sponsori.A fost o carte de editura care a presupus investitii foarte mari, tirajul a fost semnificativ, peste o mie de exemplare, dar editura cu care am colaborat multi ani a avut incredere in valoarea lucrarii si au sponsorizat ei.

CUZANET:Dupa ce ati primit premiul “ Eudoxiu Hurmuzachi” al Academiei Romane nu s-au deschis alte porti, nu ati avut propuneri sa lucrati in alte orase, in universitati?

C.S: Propunerile au aparut cu mult inainte de a primi acest premiu. Au fost chemat sa lucrez in mediul universitar, dar a fost optiunea mea de a ramane si, intr-o filozofie proprie, de a face lucruri mari intr-o zona mai mica, provinciala. Nu m-au atras orasele mari, forfota. Imi plac locurile, drumetiile si m-am atasat de aceasta zona... Viata ne asaza acolo unde trebuie.

CUZANET: La ce proiecte lucrati in acest moment?

C.S: Anul acesta pregatim bicentenarul Costache Negri, ce va fece parte dintr-un proiect cultural mult mai amplu. Acest eveniment coincide cu aniversarea a 100 de ani de la inagurarea cladirii primariei. Pentru acest eveniment pregatesctrei cartile “Bicentenarul Costache Negri 1812- 2012”, “ Biserica Buna Vestire - fosta manastire Raducanu 1694- 1763” si “Centenarul Palatului Administrativ –cladirea primariei orasului Targu Ocna 1912- 2012”. Toate aceste carti se vor lansa in acea perioada si sper sa aduca o frantura de istorie la acest eveniment.

Sursa : Cuza Net

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic