1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

In memoriam - Prof. Ştefan Pelin

Scris de  Administrator 19 Aprilie 2016 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 7497 persoane

IN MEMORIAM - PROF. ŞTEFAN PELIN (1929-2016)
Staţiunea turistică Târgu-Ocna a mai pierdut un OM deosebit. Sincere condoleanţe familiei. Un OM ce a IUBIT staţiunea enorm. Mulţi primari ar trebui să înveţe din asta. Fac o reverenţă în faţa muncii, pasiunii şi iubirii dumneavoastră....domnule profesor. Dumnezeu să vă odihnească în pace ! Staţiunea turistică Târgu-Ocna vă mulţumeşte pentru tot ce aţi făcut pentru aceste meleaguri.

În cadrul unei şedinte festive a Consiliului Local Târgu-Ocna, primarul oraşului Ştefan Şilochi i-a acordat diploma şi placheta cu titlul de “Cetăţean de onoare”, titlul ce i-a fost acordat în anul 2011, conform hotărârii de consiliu local nr.59 din 21 iulie 2011 (cu întârziere a primit oficial acest titlu....după aproape 2 ani),  celui care a sădit în sufletul a zeci de generaţii de liceeni sentimentul de a-şi cunoaşte trecutul şi istoria ţării, profesorului Ştefan Pelin. Decernarea acestui titlu a avut loc într-un cadru emoţionant, în prezenta unor personalităţi ale meleagurilor locale, cum ar fi col. (r) Gheorghe Pavel, dr. Grigore Dinica, fiu al oraşului, coordonator al Centrului de Cardiologie Iaşi, precum şi a mai multor invitati de peste hotare.

Rămas orfan de tată pe când avea doar 4 ani, în anul 1946, Ştefan Pelin a fost nevoit să întrerupă cursurile clasei a V-a de liceu. Încadrat la Salina Târgu-Ocna, la organizarea unui concurs la nivelul judeţului Bacău pentru o şcoala de contabilitate cu durata de doi ani, colectivul sindical al unităţii şi directorul acesteia, ing. Andrei Nemesiu, au aprobat ca Ştefan Pelin să participe la acest concurs pe care l-a câstigat. Aşa a avut şi banii necesari şcolarizării, după ce Salina Târgu-Ocna i-a acordat o bursa de studii.

După doi ani, s-a întors la Târgu-Ocna în funcţia de contabil pentru Banca “Cireşoaia”, în 1949 a fost transferat la un centru de contabilitate din Târgu-Ocna, iar după efectuarea stagiului militar a revenit la salină. În anul 1956 a ajuns la Oficiul pentru Prevederi Sociale Târgu-Ocna, iar în toamna anului 1958, a fost admis la Facultatea de Istorie a Universităţii “A. I. Cuza” Iaşi, unde a urmat cursurile la zi timp de 5 ani.

Dupa absolvire a ajuns profesor la Liceul din Târgu-Ocna, unde a activat pâna la pensionarea sa. De-a lungul anilor, prof. Ştefan Pelin a adunat multe informaţii valoroase referitoare la istoria oraşului Târgu-Ocna, realizând şi prima încercare a unei Monografii a acestei localităţi. În anul 1981, a susţinut lucrarea de gradul I cu titlul ”Din istoria localităţii Târgu-Ocna” şi, după mulţi ani de cercetare, în anul 1996, a reuşit să redeschidă Muzeul de istorie al acestui oraş, închis în 1961.

A fost şi muzeograf, iar spiritul său de cercetator s-a concretizat prin publicarea, în 2002, a lucrarii “Târgu-Ocna, Monumente şi personalităţi”. Sprijinit de tânărul său coleg Alin Radu, în anul 2010, profesorul Ştefan Pelin a publicat şi volumul “File de cronică din istoria localităţii Târgu-Ocna”.

Acestea sunt ultimele imagini pe care le-am imortalizat cu acest OM deosebit.

Urmăriţi clipul de la minutul 21.00 până la minutul 33.50.

 Urmăriţi clipul de la minutul 56.55 până la minutul 59.02.

 

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic