1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Dumitraşcu Gheorghe-pictor

Scris de  Administrator 21 Iunie 2011 Publicat in Personalităţi
Articol citit de 5876 persoane

A urmat clasele primare în Târgu-Ocna, iar cele gimnaziale şi liceale la Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Octav Băncilă" din Iaşi, promoţia 1974, cu rezultate deosebite. După absolvire, a făcut parte din echipa maestrului Dan Broscăuţeanu la restaurarea mai multor biserici.

 

Read More A participat, de-a lungul anilor, la numeroase expoziţii internaţionale, câştigându-şi notorietate prin premii individuale (Iaşi-1973, Japonia-1980,Ungaria-1998-2004 sau participările colective de la Băile Felix-1996, Italia-2002, Israel-2004). Din 1978 expune în tară la Slănic Moldova, Eforie Nord şi Sud, Bacău, Târgu-Ocna, şi Băile Felix, iar după revoluţia din 1989 mai mult în străinătate având afişate lucrările sale în Ungaria, Austria, Italia, Germania, Franţa), lucrările sale bucurându-se de succes enorm. Expune, în anii 2001-2002, în Câteva mari hoteluri din ţară printre care se numără: Hotel "Sport" din Braşov, "Crown Plazza" şi "Majestic" din Bucureşti. În anul 2003, o boală gravă, o pareză totală stânga, îl ţine pe artist mult timp departe de şevalet. Cu o voinţă admirabilă, ce aminteşte de Ştefan Luchian, Dumitraşcu, reuşeşte să revină în faţa şevaletului şi să mai organizeze 2 expoziţii la Târgu-Ocna. Mentorul său declarat este Corneliu Baba, lucru reflectat în tablourile sale, dar fără să-i afecteze din originalitatea stilului. Stil prolific, abordează o multitidine de curente artistice ( clasic, modern, romantic, impresionist) folosind o mare varietate tehnici: în cuţit, penson, cărbune, culori acrilice ş.a. Se înscrie astfel, la un loc de cinste în lunga tradiţie a pictorilor târgocneni de valoare pe care i-a avut staţiunea. Pentru mai multe detalii puteţi vizita site-ul personal Dumitraşcu Art

" A vedea pe Dumnezeu, a-i configura chipul, a-l aduce în faţa credincioşilor, iată înţelesurile uneia din marile taine ale artei, pe care doar pictorul de biserici se pare că o pătrunde. Îi admirăm meşteşugul şi-i suntem recunoscători pentru faptul de a ne apropia cele sfinte şi a fi părtaşi, odată cu el, la înălţătoarea operă a apropierii de fiinţa divină" (Aurel Stanciu, 2009)

Sursa articolului ("Istoria ilustrată a oraşului Târgu-Ocna, Din cele mai vechi timpuri până la 1918", Autor Corneliu Stoica)

Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic