1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Triplă lansare de carte la Colegiul naţional "Costache Negri" - Târgu Ocna

Scris de  Administrator 08 Aprilie 2015 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(1 Voteaza)

Colegiul naţional "Costache Negri", din superba staţiune Târgu-Ocna, a găzduit astăzi, o excepţională lansare de carte a unor profesori locali. Este vorba despre profesor, premiat de Academia Română, Corneliu Stoica, profesor Mihai Docan şi profesor Cătălin Rugină. Ei au lansat astăzi:

"Munţii Berzunţi – Studiu geografic” – autor prof. Mihai Docan

,,Economia Valea Trotușului în epoca modernă” – prof. Cătălin Rugină.

,,Valea Trotuşului de odinioară, cărţi poştale ilustrate” – istoric prof. Corneliu Stoica

Profesor, premiat de Academia Română, Corneliu Stoica - Cunoscutul profesor de istorie Corneliu Stoica s-a născut la 18 septembrie 1950, în Comăneşti, jud. Bacău, ca fiu al lui Gheorghe, constructor, şi al Corneliei Stoica (n. Sarca).

În urma căsătoriei cu această nu doar frumoasă, ci şi harnică sălăjeancă din satul Cristolţel, tatăl său a fost dezmoştenit, alungat din casa părintească şi obligat să-şi înjghebeze propria gospodărie. Condiţiile grele prin care a trecut tânăra mamă s-au răsfrânt şi asupra copilului, ambii îmbolnăvindu-se grav, bolile şi diversele accidente marcându-i toată copilăria până la intrarea în clasa a I-a a Şcolii nr.1 Comăneşti. Ghinionele nu s-au oprit însă la porţile acesteia, setea lui de carte fiindu-i frântă de o epidemie de gripă asiatică, la doar câteva săptămâni de la începerea cursurilor trebuind să fie internat, pentru un an şi jumătate, la un preventoriu de copii de lângă Hârlău.

La 9 ani a revenit pe băncile clasei I, dar situaţia disperată a mamei, internată mai mulţi ani la spitalul din Galaţi şi prin diverse preventorii, precum şi peregrinările tatălui pe diferite şantiere de construcţii din Moineşti, Adjud, Târgu-Ocna au făcut ca întârziatul şcolar să-şi poarte de grijă atât lui, căt şi fratelui mai mic.Corolarul acestor importante contribuţii istoriografice rămâne însă monumentala Valea Trotuşului, Enciclopedie (Editura Magic Print, 2006, cu o ediţie adăugită în 2008), prima enciclopedie din România dedicată unui bazin hidrografic şi unica lucrare de acest gen în literatura europeană de specialitate, salutată încă de la apariţie cu entuziasm şi elogii atât în mass-media, cât şi de către specialişti. Ilustrative în acest sens sunt Premiul “Eudoxiu Hurmuzaki “ al Academiei Române (2008) şi Diploma de Excelenţă a Filialei Bacău a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (2006), cu care a fost distinsă, dar şi aprecierile unanime ale cercetătorilor şi specialiştilor români şi străini, care au văzut deja lumina tiparului în prestigioase reviste de specialitate, literare sau cotidiene. Nu mai puţin de monumentalul Tezaur istoric medieval trotuşean (1399-1740), însumând 1250 pagini de informaţii şi documente, îşi aşteaptă încă tiparul, ca şi manuscrisele lucrărilor de licenţă (Valea Trotuşului în perioada de trecere de la feudalism la capitalism-1749-1864) şi de grad (Localităţi de pe Valea Trotuşului. Origini şi evoluţie), precum şi cele ale volumelor Proprietari, proprietăţi şi forme de proprietate pe Valea Trotuşului în Evul Mediu (până la mijlocul secolului al XVIII-lea) şi Târgul anilor romantici, Un secol de istorie (1848-1948)

Pe lângă activitatea de şef de catedră ( pe care a coordonat-o între anii 2000 şi 2005 şi o conduce iar din 2007) şi munca de cercetare a activate în această perioadă în cenaclurile locale, publicând diverse materiale în revistele “Ecourişi “Adolescenţa”, în secţiunile Asociaţiei “Costache Negri” din Târgu-Ocna, al cărei preşedinte este din 2002, Fundaţiei Naţionale “G. Călinescu” din Oneşti, Filialei Bacău a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, în conducerile cărora este membru, ori în diverse alte organisme neguvernamentale, unde este adesea solicitat pentru a-şi expune punctual de vedere avizat despre istoria locului, a realizat filmul documentar Târgu-Ocna, Salzburgul României şi a editat 27 de ilustrate ale frumuseţilor de pe Valea Trotuşului. În urma unei corespondenţe asidui cu Francis Gueth, conservatorul general al Bibliotecii Municipale din Colmar (Franţa), a obţinut, totodată, mai multe donaţii de carte pentru biblioteca liceului, precum şi, în anii 1992 şi 1993, extrase preţioase din presa franceză referitoare la România, şi a participat la un fructuos schimb şcolar între Liceul “Costache Negri” şi Liceul “Auguste Bartholdi “ din Colmar.

Recunoscut drept unul din animatorii vieţii spirituale a oraşului şi cel mai documentat istoric al Văii Trotuşului, a creat un nucleu documentar ce poate sprijini oricând viitoarele cercetări pluridisciplinare despre această importantă şi interesantă zonă geografică a ţării. Organizator sau partener în derularea unor proiecte şi activităţi culturale de prestigiu, este o prezenţă constantă în emisiunile posturilor locale şi naţionale de radio şi televiziune (TVR Cultural, TVR Internaţional, TVR Iaşi, Radio Trinitas, One TV), în paginile revistelor de specialitate şi nu numai, dar a sprijinit concomitant şi cercetările unor specialişti şi călugări de la Muntele Athos în România, a făcut, la rândul său, donaţii de carte unor arhive, muzee şi biblioteci din tară şi străinătate, a sprijinit constant Primăria Târgu-Ocna în demersurile pentru definitivarea stemei oraşului, identificarea şi clasificarea unor obiective cu valoare de patrimoniu ori conservarea patrimoniului istoric existent. Pentru laborioasa şi prodigioasa lui activitate a mai fost distins cu Diploma de “Membru de Onoare” al Asociaţiei Naţionale “Cultul Eroilor” (2007), Diploma de Excelenţă a Primăriei Târgu Trotuş (2008) şi titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Târgu-Ocna (2009), dar o răsplată mult mai importantă este citarea tot mai deasă a cărţilor sale în lucrări de specialitate, de licenţă, grad şi doctorat, în enciclopedii şi pagini web, ce au propulsat Târgu-Ocna în centrul atenţiei generale.

Profesor Mihai Docan - a absolvit Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea Ştiinţa Mediului, în anul 2003. În acelaşi an, a debutat în învăţământ, ca profesor de geografie, la Colegiul Naţional "Costache Negri" din superba staţiune Târgu-Ocna, unde este încadrat şi în prezent. În anul 2007 a absolvit cursurile de masterat cu specializarea Climatologie aplicată şi protecţia mediului aerian din cadrul Facultăţii de Geografie - Universitatea din Bucureşti. Ca profesor a obţinut toate gradele didactice, lucrarea "Munţii Berzunţi – Studiu geografic fiind realizată pentru acordarea gradului didactic I . Este autor a numeroase articole de specialitate publicate în revistele "Orizontul Băcăuan" şi "Terra Magazin". De asemenea, este colaborator al seriei Monografii dărmăneştene, autor Vasile Alexa şi Culegerii de lecturi geografice, autor Lucian Irinel Ilinca, contribuind cu informaţii ştiinţifice, la realizarea Almanahului turistic, Force Tourism, Destinaţii judeţene, Bacău, 2014

Profesor Cătălin Rugină - a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea Istorie, expert în activităţi de învăţare în cadrul proiectului POSDRU/153/1.1/S/138141/ „EduBac – Educație europeană pentru un bacalaureat de succes”, membrul al consiliului de evaluare şi asigurare a calităţii la Colegiul naţional "Costache Negri", profesor evaluator în Comisiile de Bacalaureat şi Teste Naţionale, profesor îndrumător pentru elevii participanţi la olimpiadele şi concursurile şcolare, profesor evaluator la Olimpiada de Istorie, faza locală şi judeţeană. A terminat următoarele cursuri: mai 2009 – Curs de formare profesională privind dobândirea statutului de mentor - Centrul de Formare Profesională INFO EDUCAŢIA, februarie 2009 – Curs de formare profesională „Manager de proiect”- Centrul de Formare Profesională INFO EDUCAŢIA, septembrie 2008 – Curs de formare profesională „Programul naţional de dezvoltare a competenţelor de evaluare a cadrelor didactice”, CCD Bacău, septembrie 2008 – Curs de formare profesională AEL , Siveco România S.A, mai 2008 – stagiul de formare „Sensibilizare şi informare privind proiectul CDI. Proiectul de amenajare al CDI”, organizat de CCD Bacău, noiembrie 2006 – cursul de formare continuă „Consiliere şi orientare”, CCD Bacău.

Ambianţa creată de autori, alături de pasiunea acestora, de a-şi descrie carte, a făcut, ca audienţa să-şi lărgească cunoştinţele, asimilând mai multă materie cenuşie, necesară pentru o evoluţie normală pentru zilele noastre. Fotografiile şi înregistrarea video, vă vor dezvolta şi dumneavoastră, nevoia de cunoaştere istorică a acestor locuri. Vă doresc vizionare plăcută şi lectură cu înţelepciune la citirea noilor cărţi !

 

 

Lansare de carte 0017

Ultima modificare la Vineri, 10 Aprilie 2015 18:04
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic