1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Sistemul penitenciar intră în miting pe 17 august 2017

Scris de  Administrator 08 August 2017 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(0 voturi)

17 AUGUST 2017

CEL MAI MARE MITING ORGANIZAT LA MINISTERUL JUSTITIEI !!!

Sistemul penitenciar este parte din sistemul de aparare nationala, apartinem sistemului national de aparare dar suntem subordonati Ministerului Justitiei, suntem permanent in misiune si la dispozitia statului roman, fara sa conteze riscurile, fara sa refuzam misiuni asigurate precar din lipsa de oameni, fara sa dam inapoi.

In schimb, nu cerem decat emiterea unor norme corecte in ceea ce ne priveste si nimic mai mult decat aplicarea legii. Ministrul Tudorel Toader nu stie ca are in subordine un sistem muribund care functioneaza doar pentru ca o mana de oameni inteleg sa lucreze un milion de ore suplimentare pe an, avand restante la concedii de odihna mai vechi de un an de zile, apreciindu-se ca avem resurse suficiente dar pazim perimetrele cu detinuti si mergem in misiuni cu jumatate din efectivele care ne-ar asigura protectia.

Sistemul penitenciar este cea mai sindicalizata institutie publica din Romania cu un procent de 90% dintre salariati avand calitatea de membri sindicali. Niciodata nu am amenintat in van si niciodata nu am iesit in strada pentru revendicari minore.      

Intotdeauna ne-am mobilizat cand cutitul a ajuns la os, cand toate demersurile normale au esuat, mereu am facut ceea ce am spus ca facem si intotdeauna am obtinut ceea ce am cerut, pentru ca nu cerem nimic altceva decat respectarea legii!

La fel va fi si acum. Indiferent de pret, indiferent de cat va dura!

inchisoare-penitenciarSindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare militeaza pentru unitate de actiune si cheama alaturi in lupta sindicala pentru drepturi decente, conditii mai bune de munca si demnitate profesionala, toate organizatiile sindicale din sistemul penitenciar, toti membrii de sindicat si toti salariatii interesati sa sustina revendicarile noastre legitime. Trebuie sa facem front comun impotriva discriminarii mai ales cand se materializeaza de la nivel de guvern.

CEDO ameninta cu sanctiuni iar guvernantii din Romania dorm relaxati pe un set de masuri penibile care arunca afara din puscarii cateva mii de detinuti si atat.

Marea majoritate se vor intoarce inapoi in timp scurt din lipsa unor masuri privind absorbtia in societate. Nimeni nu angajeaza fosti detinuti care nu au buletin, insa au cazier. Somajul este mare si in randul celor fara astfel de probleme, in schimb, Romania nu a reusit pana in luna august 2017 sa adopte o hotarare de guvern pentru a se incepe studiile de fezabilitate la primele doua constructii care ar extinde capacitatea legala de detinere (Berceni si Caracal). Si nici nu mai este timp pentru acest studiu in 2017! A mai trecut un an peste ingrijorarea CEDO. Si vor mai trece.

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare a pus in practica un set de actiuni care se desfasoara la nivelul fiecarui penitenciar, dar si la Administratia Nationala a Penitenciarelor si la Ministerul Justitie, calendarul acestora prezentandu-se astfel:

1.   Refuzul muncii suplimentare in tot sistemul penitenciar, inceput din data de 01.08.2017 (genereaza blocaje in activitate in maxim 10 zile; functionarea sistemului penitenciar se fundamenteaza pe munca suplimentara si implicarea detinutilor in misiuni de paza!).

2.   Dezacordul Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare privind depasirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017 (conform legii si negocierilor colective in vigoare).

3.   Miting la sediul Ministerului Justitiei – 17.08.2017.

4.   Miting la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

5.  Miting la sediul Ministerul Muncii si Justitiei Sociale – in solidar cu Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL (set comun de revendicari)

6.      Mitinguri in cascada in toate unitatile din sistemul penitenciar (10 unitati/saptamana).

 

protest penitenciareSindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare a pus pe masa Ministrului Justitiei d-l Tudorel Toader urmatoarele revendicari la care asteptamraspunsuri si rezolvari in cel mai scurt timp.

1.      Eliminarea discriminarii salariale intre salariatii din sistemul national de aparare. Majorarea salariilor cu 15% similar institutiilor din cadrul familiei ocupationale aparare, siguranta nationala si ordine publica.

2.      Renuntarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificata inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale. Intre 15 septembrie 2017 si anul aplicarii integrale a Legii-cadru nr 153/2017 (2023) vom avea generatia de sacrificiu care va trece in rezerva pe pensii foarte mici, care nu vor reflecta riscul profesional.

3. Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestata in zile de repaussaptamanal si sarbatori legale, in sensul redenumirii dreptului ca majorare, in caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).

4. Deblocarea si finantarea posturilor vacantedin sistemul penitenciar astfel incat sa se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017 luand in calcul ritmul trecerilor in rezerva prin pensionare; in prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionari!) din 15.000 prevazute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor.

5. Modificarea actelor normative care stabilesc numarul total de posturi prevazute (nu finantate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 conform standardelor de sistem aprobate si aplicate in anul 2016.

6. Reorganizarea urgenta a unitatilor din sistemul penitenciaravand prioritate unitatile care sunt in pericol sa devina nefunctionale din cauza statelor de functii prea mici in raport cu misiunile.

7. Asigurarea bugetului pentru salariicorelat cu concursurile in derulare, pentru intreg anul 2017.

8. Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane leiprecum si repartizarea fondurilor cu prioritate pentru incadrarea de personal si imbunatatirea conditiilor de munca.

9. Identificarea de solutii pentru construirea urgenta de noi unitati; in cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achizitia studiilor de fezabilitate (pentru singurele unitati aflate in plan – Caracal si Berceni) avand in vedere tergiversarea emiterii hotararii de guvern corespunzatoare (sanctiunile CEDO nu mai par o prioritate).

10. Diminuarea numarului de ore suplimentare (se acumuleaza peste 1 milion anual!)cu incadrarea in termenele pentru compensarea cu timp liber prevazute de Codul muncii precum si acordarea concediilor conform planificarilor (unica preocupare a guvernului pare sa fie in directia diminuarii pedepselor).

11.  Imbunatatirea conditiilor de muncasi masuri de protectie a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor in organizarea activitatii si indeplinirea misiunilor, fara expunerea salariatilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor.

12. Modificarea statutului specialal functionarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit intre MJ, ANP si sindicate (elaborarea a durat 4 ani si este finalizata!), precum si retragerea proiectului sustinut in prezent de MJ, prin care doar se aspreste regimul sanctionator aplicabil salariatilor, ignorandu-se modificarile deosebit de importante necesare in planul carierei; schimbarea denumirii in politie penitenciara.

Pentru relatii suplimentare desemnam ca persoana de contact pe doamna Aida – Cristina CIOBANU, PRESEDINTE FILIALA SNLP PENITENCIARUL SPITAL TARGU OCNA care va putea fi gasita la telefon 0749 127 679.

Ultima modificare la Marţi, 08 August 2017 13:13
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic