1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Oamenii timpului 2015 - alegerea publicului

Scris de  Administrator 20 Decembrie 2015 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(1 Voteaza)

Acest articol este dedicat tuturor celor 206.901 votanţi. Voi...pentru iniţiatorii acestui mega proiect, aţi fost doar nişte date...nişte statistici. Şi citez: „În date matematice, Campania OAMENII TIMPULUI din acest an înseamnă 9 conferințe de lansare a Campaniei, 800 de propuneri de nominalizare venite din partea publicului, 80 de nominalizați intrați, ca urmare a selecției de prejurizare de către Juriul Național, în competiția finală, peste 200.000 de voturi contorizate pe platforma www.oameniitimpului.ro, 6 Gale Locale de prezentare a nominalizaților, 4 conferințe pe teme diferite, susținute în cadrul Colocviilor OAMENII TIMPULUI, și, finalmente, 10 premianți pentru întreaga arie de desfășurare a proiectului. Însă ceea ce rămâne cu mult mai important este faptul că am pus bazele unei comunități de prestigiu. La finele acestei ediții a Campaniei putem spune că întâlnirile memorabile care au conectat oameni de excepție reprezintă principiul esențial de funcționare a acestei comunități pe care o dorim a fi cât mai extinsă. Avem toate motivele de a privi spre viitor și de a spera că, începând cu anul 2016, Campania se va putea extinde la nivelul întregii Românii, menținând, evident, importanța Galei Extraordinare de la Iași. În mod cert, o astfel de comunitate de prestigiu nu va fi nicicând marginală, ci va institui firescul recunoașterii valorilor, un firesc de care avem atâta nevoie”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, Directorul Revistei TIMPUL și Președintele Juriului Național al Campaniei.

Nu se poate ca 206.901 persoane care au intrat şi au votat în fiecare zi, timp de 52 de zile, să fiţi doar nişte date sau statistici pentru organizatorii acestui concurs. Şi dacă la cifra unităţilor, ar fi fost doar 1, şi atunci acea persoană ar fi trebuit să fie băgată în seamă. Nu votează pentru o persoană politică, nu votează pentru un anumit interes. Ci aici, în cadrul acestei campanii, acea persoană a votat pentru un OM. Acea persoană nu are cum să-l răsplătească altfel decât prin acel vot. Nu îi poate da timpul înapoi. Nu îi poate da bani. Nu îi poate da cadouri. Poate da doar un vot, ca răsplată. Iar voi...organizatorii şi juraţii acestui superb spectacol, ca idee, aţi neglijat peste 200.000 de persoane, alegând doar pentru interesul vostru, în unele cazuri. Ruşine pentru non-valorile pe care le aveţi. Iar că să vă exemplific, vă traduc pe înţelesul vostru. Metamorfozăm astfel:

La categoria Literatură cei opt nominalizaţi au bibliotecile pline, există în ele 206.901 persoane care vor să citească hrană pentru suflet şi minte. Voi aici, aţi ales în concordanţă cu ce doreşte publicul. Reverenţă pentru asta !

La categoria Arte cei opt nominalizaţi au sala goală. Nominalizaţii nu au în faţă 206.901 persoane. Nu au aplauze, nu au hrană pentru suflet. Juriul a ales altceva faţă de ceea ce publicul, hrana sufletului pentru cei nominalizaţi la această categorie, a ales. Imaginaţi-vă tristeţea actorilor de pe scena Artei, fără spectatori. Aici aţi ales altceva, în comparaţie cu ce şi-a dorit publicul. Să înţeleg că nu aveţi nevoie de 206.901 persoane într-o sală de teatru, cinema sau...într-o sală de...arte...?

La categoria Educaţie şi cercetare, cei opt nominalizaţi au susţinere. O ţară nu se poate dezvolta fără educaţie, fără norme de apreciere a valorilor şi fără mentori excepţionali. Doar aşa, cei 206.901 persoane au putut răsplăti pe cei din această categorie. Aici aţi ales în concordanţă cu alegerea publicului. Reverenţă pentru asta !

La categoria Societate civilă, cei opt nominalizaţi nu au susţinere. Juriul a ales..prospeţime, nu dizabilităţi. Dar voi ştiţi ce înseamnă ca o persoană cu handicap, să facă ceea ce o persoană normală, nu face...? Ştiţi că o persoană cu handicap, ştie să aprecieze cu mult mai mult viaţa, faţă de o persoană întreagă...? Dar cei 206.901 persoane ştiu să vadă, ştiu să audă, ştiu să aprecieze..o persoană cu handicap. Juriul...nu ! Cred că de fapt...voi aveţi un mare...handicap.

La categoria Diplomaţie publică, cei opt nominalizaţi au fost în concordanţă cu alegerea publicului. Mulţumesc juriului care a ales cu înţelepciune. Doar aşa, cei 206.901 votanţi sunt reprezentanţi de o valoare. Reverenţă pentru asta !

La categoria Memorie şi istorie, cei opt nominalizaţi, au pasiunea oprită. Aceşti oameni nu mai doresc să caute, să "scormonească" prin istorie, memorie şi cunoaşterea trecutului. Juriul le-a "distrus" dorinţele. Juriul a ales..."politicul" nu turismul, promovarea zonelor pline de istorie. Apropo...dar poate nu ştiaţi că în frumoasa staţiune turistică Târgu-Ocna, în 1916-1917, cel mai mare, distins şi remarcabil, viitor feldmareşal al Germaniei, Erwin Johannes Eugen Rommel, a fost învins de patriotismul românilor. Chiar regele Ferdinand I al României a lăudat prin medalii şi reverenţă această victorie răsunătoare a românilor iubitori de glie şi ţară. Voi....aţi ales "comunismul"...nu respectul pentru cei care şi-au dat viaţa pentru ţară. Memorie şi istorie scrisă şi spusă de domnul profesor Corneliu Stoica. Astfel...eu am ajuns să fac ceea ce fac din 2008. Asta era singura mea modalitate de a răsplăti munca titanică a acestui om. Dar voi...aveţi alte interese. juriul...are alte interese. Alegeţi cu înţelepciune...nu cu interes !

La categoria Jurnalism, juriul a apreciat munca unui aservit al...conducerii Iaşi-ului. Cum altfel ar fi putut aprecia juriul..."pupicuriştii", cum îi denumesc eu. Oameni fără coloană vertebrală, vără valori, fără principii. Sunt tare curios dacă cel din conducerea locală a administraţiei locale din Iaşi, dacă va fi cumva judecat...pentru infracţiuni sau nereguli, acest..."jurnalist"...va avea demnitatea să scrie de rău pentru el...? Jurnalistul are doar interes pentru cei 206.901 persoane. Nu pentru fundul altora.

La categoria Tinere valori, juriul a ales nu ştiu după ce criterii. Pe bune...! Deci cum doriţi voi să schimbaţi tineretul, când voi daţi în cap oamenilor deştepţi. Păi de ce credeţi voi că occidentul investeşte în creiere. Cumpără materie cenuşie, miliarde de neuroni. Neuroni care vor crea ceva...în istorie. Cum mama naibii să putem ţine în ţară oameni valoroşi, când voi...ca juraţi, nu ştiţi să apreciaţi....miliarde de neuroni ! Ruşine din partea voastră ! Aşa cum spunea domnul academician Solomon Marcus...pariul cu educaţia s-ar putea să fie pierdut...datorită vouă.

La categoria Sănătate, juriul a ales în concordanţă cu publicul. Publicul este cel care cunoaşte cel mai bine...sănătatea. Reverenţă pentru asta ! Alte cuvinte în plus sunt de prisos. Felicitări şi pentru discursul doamnei doctor Evelina Moraru. A se asculta....pentru neuronii dumneavoastră !

La categoria Antreprenoriat, juriul a ales...interese nu succese. Să fim serioşi ! Dacă aţi asculta discursul câştigătorului ales de juriu, aţi conştientiza faptul că o persoană cu bani, ce lucra în sistemul bancar...vrea mai mulţi bani...creând afaceri..."europene". Spre succesul altora, nu al ţării. Restul...e doar interes pentru organizatorii acestei gale.

Iar pentru că eu, respect decizia publicului, o să vă prezint mai jos...alegerea voastră. Doresc să menţionez că orice premiere are obligatoriu 3 locuri pe podium. Diferenţierea aţi făcut-o tot dumneavoastră. Doar aşa poţi face ca valorile să tindă să ajungă pe podium...creând mai mult. Deci...începem.

Categoria Literatură

Premiul I (2760 voturi)

Gheorghe Cirstian-Suceava-2760 voturiGheorghe Cîrstian (n. 1961) este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea limba română – limba franceză, și al unui masterat cu specializarea literatura română postbelică. Este inițiatorul și coordonatorul Cenaclului literar „Săgetătorul” (2001), devenit, în ianuarie 2015, Clubul de Poezie Alecart. De asemenea, este inițiatorul și coordonatorul Concursului Național de Jurnalism Cultural „Mihail Iordache”, aflat, în 2015, la a X-a ediție. A inițiat Concursul Național de Diaristică „Mihail Sebastian” (2007, 2008), iar alături de prof. Emil Munteanu (inițiator) și prof. dr. Nicoleta Munteanu coordonează proiectul cultural Alecart.

Nominalizarea pentru secțiunea Literatură a fost făcută pentru coordonarea proiectului cultural Alecart și pentru excelentele rezultate obținute de tinerii îndrumați de Gheorghe Cîrstian la numeroase concursuri naționale și internaționale de literatură (6 titluri de laureat, 9 premii întâi și un număr impresionant de premii speciale).

 

Premiul al II-lea (2440 voturi)

Dan Ravaru-Vaslui-2440 voturiDan Ravaru este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1965). Folclorist, etnograf, istoric, publicist, editor de reviste, autor al unor cărți de reper în istoriografia vasluiană. A avut contribuții etnografice și folclorice notorii, activând la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui. Dintre volumele publicate, amintim: Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei (1980, în colaborare cu Silvia Ravaru); Folclor, etnografie, istorie locală, vol. I (1998); Folclor literar de pe Valea Tutovei (2001, în colaborare cu Silvia Ravaru); Repere etnofolclorice și de istorie locală (2010); Cartea Puieștilor (1999); Comuna Alexandru Vlahuță (2000); Cartea întâia a Racovei (2002); Ștefan al II-lea și Vasluiul, capitală a Moldovei (1435-1442) (2013); Ștefan cel Mare și Vasluiul (2013). Cercetările sale sunt concretizate și prin diverse articole și studii publicate în reviste din întreaga țară.

Nominalizarea la categoria Literatură este pentru publicarea volumului Călători străini despre județul Vaslui (2014).

 

Premiul al III-lea (1755 voturi)

Bogdan Cretu - Iasi-1755 voturiBogdan Crețu (n. 1978) este conf. univ. dr. la Catedra de Literatură română din cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași. Din 2014, este directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași al Academiei Române. Volume publicate: Arpegii critice. Explorări în critica și eseistica actuale (2005); Matei Vișniec – un optzecist atipic (2005); Lecturi actuale. Pagini despre literatura română contemporană (2006); Utopia negativă în literatura română (2008); Inorogul la Porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, vol. I, Premise. Bestiae Domini, vol. II, Bestiae Diaboli (2013). A coordonat volumul Dimitrie Cantemir. Perspective interdisciplinare (2012). A publicat peste 500 de articole în reviste de cultură și academice din țară și a semnat prefețe la numeroase volume și antologii. Între 2004 și 2006 a fost redactor al revistelor Dialog și Însemnări ieșene. Membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației pentru Literatură Generală și Comparată.

Nominalizarea pentru categoria Literatură a fost făcută pentru volumul Iluziile literaturii și deziluziile criticii (Editura Europeană, 2015).

 

 

 

 Categoria Arte

Locul I  (3487 voturi)

Alexandru Tarateanu-Cernauti-3487 voturiAlexandru Tărâțeanu (n. 1993) este masterand al Facultății de Muzică, secția Canto, a Universității de Artă „George Enescu” din Iași. A fost distins cu premii întâi și Marele Trofeu la următoarele festivaluri: Festivalul National  de Muzică Ușoară „Stelele cetății” (Deva, 2008, 2013), Festivalul „Fanteziile Carpaților” (Cernăuți, 2008), Festivalul-Concurs „Maria Lătărețu” (Târgu Jiu, 2008), Festivalul Internațional de Muzică Ușoară „Două inimi gemene” (Chișinău, 2008), Festivalul-Concurs Internațional „Expresul de Sud” (Crimeea, 2009), Tabăra internațională pentru tineret (Sulina, 2011), Festivalul National de Muzică Ușoară „Mărțișor dorohoian” (Dorohoi, 2012), Festivalul de Muzică Ușoară „Florile copilăriei” (Bârlad, 2012), Festivalul național de Muzică Ușoară „November Fest” (Focșani, 2012), Festivalul Internațional de Muzică Ușoară  „Dan Spătaru” (Medgidia, 2013), Concursul Unifest „Studenții au talent” (Iași, 2013), Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mărțișor Dorohoian” (Dorohoi, 2014), Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de mai” (Călărași, 2014).

Nominalizarea pentru secțiunea Arte a fost făcută pentru rolul Monostatos din Flautul fermecat, interpretat în luna iulie 2015 pe scena Ateneului Tătărași din Iași.

 Locul al II-lea (2901 voturi)

Ioan Mateiciuc-Suceava-2901 voturiIoan Mateiciuc (n. 1986) este absolvent al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași și al unui master în managementul relațiilor internaționale și al cooperării transfrontaliere, obținut la Facultatea de Istorie și Geografie, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. A fost vicepreședinte al Asociației Studenților și Absolvenților de Științe Politice Iași, iar din anul 2010 până în prezent este președinte al Asociației pentru Cultură și Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret, o organizație neguvernamentală cu profil socio-cultural. Din anul 2012 coordonează Festivalul Internațional de Muzică Folk și Poezie Folkever.

Nominalizarea pentru categoria Arte a fost făcută pentru organizarea celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional Folkever, desfășurat anul acesta în perioada 18-20 septembrie, la Rădăuți și Siret.

 

Locul al III-lea (2100 voturi)

Anca Sigartau-Bacau-2100 voturiAnca Sigartău (n. 1967) este actriță de teatru și film. A urmat Școala de Muzică și Liceul „George Enescu” din București. În 1985 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu și a profesoarei Adriana Popovici. A fost apreciată în piese cum sunt Vreau să fiu actriță, Visul unei nopți de vară, Poveste de iarnă sau Trei surori. În 2007-2008 a fost prezentatoarea emisiunii Excentricii la TVR Cultural. A colaborat și cu Teatrul Metropolis, jucând de-a lungul timpului în mai multe roluri, dintre care două au fost difuzate și la TV în martie 2013. A primit premiul pentru cea mai bună actriță la Gala Tinerilor Actori (Costinești, 1989) și premiul pentru cel mai bun rol de comedie pentru rolul Puck în Visul unei nopți de vară (1992). Din anul 2015, este directorul Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău.

Nominalizarea pentru secțiunea Arte a fost făcută pentru inițierea Festivalului Internațional de Teatru Theaterstock, desfășurat în perioada 1-16 august la Bacău.

 

 

 

Categoria Educaţie şi cercetare


Premiul I (13.611 voturi)

Mihai Dimian-Suceava-13611 voturiMihai Dimian (n. 1975) este prorectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava. A urmat cursurile de doctorat la University of Maryland. A obținut premiul „Constantin Miculescu” (decembrie 2014) al Academiei Române pentru grupul de lucrări „Fenomene de rezonanță induse de zgomot în sisteme neliniare cu histerezis”.

Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare a fost făcută pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției, „Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” (2015). Prof. univ. dr. Mihai Dimian este coordonatorul științific al acestui proiect prin intermediul căruia vor fi antrenați mai mult de 100 de profesori și cercetători suceveni și vor fi create 6 noi structuri de cercetare: Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare și control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare „hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipării rapide, Laboratorul de incubare a afacerilor.

Premiul al II-lea (12.244 voturi)

Alexandru Ungureanu-Iasi-12244 voturiAlexandru Ungureanu (n. 1941) este un geograf român, membru corespondent al Academiei Române, din 7 februarie 1995. Este profesor consultant și profesor emeritus la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași. Este membru al Societăţii Române de Geografie și a făcut parte din juriul Vautrin – Lud pentru acordarea premiilor internaţionale de geografie (2003-2008). Publică articole în revistele Studia Universitatis „Babeş- Bolyai”,  Geographia  Napocensis, Romanian Review of Regional Studies, Analele  Ştiinţifice ale Universităţii  „Al.I. Cuza” Iaşi, Analele Universităţii de Vest, Timişoara, Geographica  Timisiensis. A publicat 18 manuale și cursuri, a realizat peste 30 lucrări elaborate pe baza unor granturi de cercetare, a unor contracte şi convenţii, încheiate cu beneficiari români şi străini. A publicat peste 20 volume, singur sau în colaborare, din care două în străinătate și alte două distinse cu premiul „Gh. Munteanu-Murgoci” al Academiei Române.

Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare a fost făcută pentru întreaga activitate științifică.

Locul al III-lea (1.887 voturi)

Ionel Miron-Vaslui-1887 voturiIonel Miron (n. 1935) este prof. univ. dr. asociat la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași, doctor în biologie. Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, al Societăţii de Ştiinţe Biologice din România, al Societății Române de Ecologie, al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, vicepreşedinte şi membru fondator al Societăţii Române de Limonologie. Din 2014, școala din localitatea Ivănești, Vaslui, îi poartă numele. A obținut 23 de premii, diplome și medalii pentru invenții, dintre care 12 de aur. Printre cele mai cunoscute invenții se numără ferma de creștere dirijată a păstrăvului pe lacuri montane și construirea batiscafului de la Bicaz, cu care a obținut un record european, explorând subacvatic timp de 36 de zile la 10 metri adâncime în Lacul Bicaz.

Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare a fost făcută pentru proiectul coordonat în 2015, Simpozionul și Concursului Național „Educația Bio” (ediția a II-a), care urmărește popularizarea necesității protecției și conservării mediului înconjurător, realizarea unor dezbateri pe probleme de mediu ale lumii contemporane, informarea populației despre importanța produselor bio, identificarea unor strategii specifice educației bio, promovarea experienței didactice în domeniul educației bio.

 

Categoria Societate civilă


Premiul I (6.684 voturi)

Mihaela Mihaescu-Botosani-6684 voturiMihaela Mihăescu, fondatorul și directorul Asociației „IHTIS” (2004), s-a născut cu sindrom extrapiramidal; nu vede cu un ochi, poate tasta cu un singur deget, vorbește cu dificultate și se deplasează cu ajutor. În 2008, a demarat proiectul de realizare a unui centru de viață independentă la Dumeni, Botoșani, destinat tinerilor cu dizabilități fizice, având IQ normal.

Nominalizarea pentru categoria Societate civilă a fost făcută pentru activitățile întreprinse în 2015 în cadrul campaniei „100% IHTIS-ean / 100% voluntar UE”:

– Festivalul interjudețean de colinde și datini românești „Trec Magii prin Vatra Moldovei”, ediția a V-a, prin care se urmărește eliminarea prejudecății că orice deficiență fizică implică și un retard psihic. Conform tradiției, în program se înscriu persoane cu și fără dizabilități;

– „Talent în bundiță nouă”, proiect câștigător AFCN, prin care se urmărește promovarea a cinci tineri defavorizați social/cu dizabilități fizice, facilitând participarea lor la concursuri, festivaluri, emisiuni folclorice, sprijinindu-i în depășirea problemelor de natură socială cu care se confruntă;

– strângere de fonduri pentru amenajarea unei băi accesibile la centrul de viață independentă de la Dumeni, inclusiv racordarea la rețeaua de apă și canalizare.

Premiul al II-lea (5.628 voturi)

Ioana-Maria Andrioaie-Iasi-5628 voturiIoana-Maria Andrioaie (n. 1994) este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa”, Iași.

Nominalizarea pentru categoria Societate civilă a fost făcută pentru implementarea proiectului „Donează păr copilașilor” (DPC) în 2015, care presupune colectarea de păr uman pentru confecționarea de peruci pentru copiii afectați de cancer, care și-au pierdut părul în urma tratamentelor. Este un concept inițiat după un model britanic oferit de fundația Little Princess Trust.

Campania s-a extins, până în prezent, în 24 de județe, respectiv 32 de orașe din țară.

Ioana-Maria Andrioaie și colegii din Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), care i s-au alăturat ulterior, au încheiat parteneriate cu numeroase saloane de prestigiu din țară, astfel încât persoanele care vor să participe la campanie își pot tunde părul gratuit. Până în prezent, peste 60 de saloane din România s-au alăturat proiectului.

Sunt organizate și strângeri de fonduri pentru acoperirea costurilor perucilor, care sunt realizate manual la Galați, de către Stela Chiriloiu, fondatoarea site-ului peruci.ro. Până acum au fost realizate 9 peruci, care au fost distribuite gratuit copiilor bolnavi de cancer din România, prin intermediul Asociației Little People. Echipa DPC nu este implicată în selectarea copiilor ce vor beneficia de aceste peruci.

Locul al III-lea (3.510 voturi)

Mihail Jar-Cernauti-3510 voturiMihail Jar (PS Longhin) este episcop vicar de Bănceni, Herța. În 1994, împreună cu alți câțiva preoți români, a decis să întemeieze o mănăstire în localitatea Bănceni, iar în 10 ani existau deja cinci biserici și mai multe corpuri de chilii.

Nominalizarea la categoria Societate civilă a fost făcută pentru continuarea proiectului demarat în 2002. La Molnița, sat aflat la aproximativ doi kilometri de mănăstirea Bănceni, Mihail Jar a construit din fonduri proprii și cu ajutorul localnicilor un orfelinat. În prezent, mai mult de 400 de copii sunt îngrijiți în complexul de la Molnița, iar Mihail Jar a înfiat o parte dintre ei. Peste 180 prezintă deficiențe motorii, senzoriale sau mintale extrem de severe ori suferă de diverse boli incurabile. Imobilele sunt compartimentate în așa fel încât 2-4 copii locuiesc împreună cu o călugăriță care îi educă, iar tinerii sunt sprijiniți în proiectele lor și după împlinirea vârstei de 18 ani.

 

 

 

 Categoria Diplomaţie publică


Premiul I (1.904 voturi)

Matei Visniec-Suceava-1904 voturiMatei Vișniec (n. 1956) este considerat cel mai important autor dramatic al momentului. Cea mai mare parte a operei sale (poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri) a văzut lumina tiparului în Franța. Piesele care-i poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi și sunt jucate în peste 50 de țări. Din 1990, este jurnalist la Radio France International, Secția Română. Numeroase premii îi recompensează bogata activitate, venite din partea Uniunii Scriitorilor din România, a Academiei Române, dar și a altor instituții. Cele mai recente sunt Premiul „Augustin Frățilă”, acordat de Uniunea Editorilor din România pentru cel mai bun roman al anului 2013, Negustorul de începuturi de roman (decembrie 2014), și premiul Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea „carte de teatru”, pe anul 2014, pentru volumul Omul din care a fost extras răul.

Nominalizarea la categoria Diplomație Publică a fost făcută pentru Festivalul „Zilele Matei Vișniec”, ajuns în 2015 la ediția a III-a (4-8 mai, Rădăuți).

Premiul al II-lea (1.847 voturi)

Iurie Levcic-Cernauti-1847 voturiIurie Levcic este directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, organizație național-cultural publică, cu profil umanitar și caritabil. Este muzicolog, folclorist, jurnalist și realizator de programe TV în limba română la TV Cernăuți. Militează pentru valorificarea culturii tradiționale românești din Bucovina de Nord.

Nominalizarea pentru categoria Diplomație Publică a fost făcută pentru munca intensă depusă pentru implementarea proiectului „Educația artistică și culturală în contextul cooperării transfrontaliere durabile”, finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, proiect derulat de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, în parteneriat cu Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Asociația KULT-ART, Suceava. În cadrul acestui proiect, Iurie Levcic pune în valoare două acțiuni românești de mare amploare, ce promovează talentele din rândul copiilor și tinerilor români, respectiv festivalul de muzică ușoară „Vise printre stele” (a VIII-a ediție) și Festivalul de Muzică Populară Românească „În grădina cu flori multe” (a XI-a ediție). Tot în cadrul acestui proiect a fost inaugurată la Cernăuți Școala Populară de Artă și Civilizație Românească, singura instituție de acest gen din Ucraina.

Premiul al III-lea (1.342 voturi)

Beatrice Rancea-Iasi-1342 voturiBeatrice Rancea (n. 1961) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie de Teatru și secţia Coregrafie. A fost regizor de teatru și film, coregraf, interpret, scenarist, dramaturg. În perioada 1980-1992 a fost prim-solistă la Opera Naţională Bucureşti, iar în perioada 2005-2007 a fost director general al Teatrului Naţional din Constanţa.  Este asistent la UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti, iar în 2010 a fost regizor la Opera Naţională Română din Iaşi. Din anul 2011 este manager al Operei Naţionale Române din Iaşi. În decembrie 2014 a primit Premiul pentru Excelență în management din partea Forumului Muzical Român.

Nominalizarea pentru categoria Diplomație Publică a fost făcută pentru realizarea Galei Premiilor Operelor Naționale, eveniment ajuns în 2015 la cea
de-a treia ediție. Cel mai grandios eveniment al scenelor lirice românești reunește an de an la Iași personalități de primă mână din țară și străinătate.

 

 

 

Categoria Memorie şi istorie

Premiul I (7.884 voturi)

Corneliu Stoica-Bacau-7884 voturiCorneliu Stoica (n. 1950) este istoric, scriitor, publicist, profesor la Colegiul Național „Costache Negri”, Târgu Ocna, președinte al Asociației „Costache Negri”. A publicat volumele: Dicționarul istoric al localităților trotușene (1997), Istoria orașului Târgu Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918 (1995), Târgu Ocna, oraș istoric și turistic (ghid turistic) (2002), Valea Trotușului. Enciclopedie (2006, prima enciclopedie din România dedicată unui bazin hidrografic), Valea Trotușului de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939) (2014, premiul „Vermeil Mare” la expoziția internațională Librafila, 2015), a realizat filmul documentar Târgu Ocna, Salzburgul României (2007).

Nominalizarea pentru categoria Memorie și istorie a fost făcută realizarea primului ghid turistic dedicat prezentării unui bazin hidrografic din România în manieră enciclopedică. Trotus Valley Visual tourist guide (Valea Trotușului. Ghid turistic vizual) (2014) oferă cea mai amplă bază documentară privitoare la geografia, istoria, demografia, economia, cultura, structura și obiectivele turistice (pensiuni, monumente, biserici etc.) de pe Valea Trotușului.

Premiul al II-lea (6.042 voturi)

Andrei Muraru-Iasi-6042 voturiAndrei Muraru (n. 1982), istoric, publicist, este consilier prezidențial pentru relația cu autoritățile publice și societatea civilă al președintelui Klaus Iohannis. A publicat volumele: Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (coordonator, 2008), O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (coautor, 2008), Ghidul Arhivelor Naționale ale României (coeditor, 2010).

A fost membru al Colegiului editorial al Anuarului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2006-2008), secretar al Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi), membru al Supervisory Board, Platform of European Memory and Conscience (2012-2014), președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2012-2014).

Nominalizarea pentru categoria Memorie și istorie a fost făcută pentru coordonarea campaniei IICCMER „Dosarul Torționarilor”, care a produs în 2015 prima condamnare a unui fost comandant de închisoare comunistă de către o instanță din România pentru crimele sale: Alexandru Vișinescu, fost comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat. Tot în 2015 a demarat procesul lui Ioan Ficior, colonel, fost comandant al coloniei de muncă Periprava.

Premiul al III-lea (3.330 voturi)

Octavian Vitcu-Botosani-3330 voturiOctavian Vitcu (n. 1948) este absolvent al Facultății de Zootehnie a Universității Agronomice „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, urmând și cursuri postuniversitare la Universitatea de Științe Agricole „Nicolae Bălcescu” din București. După încheierea studiilor s-a întors în satul natal, Ibănești (județul Botoșani), unde a activat ca inginer zootehnist, apoi ca profesor la catedra de discipline tehnice și tehnologice. Între 2003 și 2007, a publicat trei cărți, iar în 2007 i s-a conferit înalta distincție „Gheorghe Lazăr”, clasa a III-a, pentru merite culturale. În semn de mulțumire, Centrul de Documentare și Informare din cadrul Școlii „Ștefan cel Mare”, Ibănești, i-a primit numele.

Nominalizarea pentru categoria Memorie și istorie a fost făcută pentru realizarea unui amplu volumul memorialistic (500 de pagini) Pasager în trenul vieții (2014), în care a consemnat cei peste 400 de ani de existență ai comunei Ibănești.

 

 

 

 

Categoria Jurnalism


Premiul I (11.163 voturi)

Vitalie Zagrea-Cernauti-11163 voturiVitalie Zâgrea (n. 1975) este președintele Societății Academice Junimea (urmașă a Societății Arboroasa) și redactor-șef al postului Radio Ucraina Internațional. Este absolvent al Catedrei de Filologie română și clasică a Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, apoi a studiat trei ani la facultatea de Litere a Universității din București. A debutat în domeniul ziaristicii încă în anii de studenție, ca reporter la săptămânalul Gazeta de Herța. Dragostea față de poezie și literatură i-a deschis larg calea spre profesia de jurnalist. Și-a început activitatea în 1997 la Radio Ucraina Internațional la vârsta de 22 de ani, întâi ca redactor, apoi redactor superior, redactor-șef adjunct și din anul 2005 a fost numit redactor-șef al redacției Emisiuni în limba română a postului Radio Ucraina Internațional. A fost nominalizat atât pentru activitatea jurnalistică, dar și pentru implicarea în activitățile culturale, ca președinte al Societății Academice Junimea, și de susținere a drepturilor comunității românești din Ucraina.

 

Premiul al II-lea (9.749 voturi)
Oana Bulai-Neamt-9749 voturiOana Bulai (n. 1980) este autor al unei cărți de dezvoltare personală lansată în 2015 – Tu, ghid cu secrete despre tine.  În 2005 înființează Revista OK, prima revistă de lifestyle nemțean realizată la standard profesionist. Revista este primită cu succes în comunitate și este rapid preluată de toate chioșcurile de presă.  În acest moment revista are un tiraj de peste 2000 de exemplare și a depășit deja 75 de ediții. Este cea mai cunoscută revistă la nivel de județ care promovează personalități locale din domenii culturale, politice, de business sau lifestyle. În 2014 devine președinte fondator al prestigiosului Club Rotary Roman, club care furnizează servicii umanitare, încurajează standarde etice înalte în toate vocațiile și ajută la construirea bunăvoinței și a păcii în lume. Clubul Rotary susține proiecte care să ofere șanse de dezvoltare unor categorii defavorizate alături de lideri remarcabili ai comunității locale în diferite domenii de activitate.

 

Premiul al III-lea (2.258 voturi)

Ioan Danila-Bacau-2258 voturiIoan Dănilă (n. 1949) a absolvit Liceul „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, Institutul Pedagogic din Suceava, apoi a urmat cursurile Facultății de Filologie și Istorie din Craiova (1981). Este redactor-șef al revistei Studii și cercetări științifice. Seria Filologie a Facultății de Litere a Universității din Bacău (2007). A debutat publicistic în revista Ramuri din Craiova în 1978. Colaborează la revistele Ateneu, Limba și literatura română, Pagini bucovinene, Agora, Cartea, Sinteze, Ziua, Vitraliu; Vestitorul ș.a. Editorial, a debutat în 1996. Este coautor și coordonator al mai multor volume, cursuri, manuale și auxiliare didactice (peste 50 de titluri). A condus cercuri științifice studențești și a îndrumat lucrări metodico-științifice pentru obținerea gradului didactic. Este membru în societăți științifice și profesionale și profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Realizator de rubrici/emisiuni în presa scrisă și cea audiovizuală: TV Bacău, Radio STAR-B; Radio VOX-T; Radio Alfa. Nominalizarea pentru categoria Jurnalism a fost făcută pentru întreaga activitate publicistică, dar și pentru eforturile deosebite în restaurarea casei memoriale „Vasile Alecsandri”, demersuri care i-au adus în decembrie 2014 nominalizarea la „Cel mai activ cetățean al Bacăului”.

 

 

Categoria Tinere valori


Premiul I (11.125 voturi)

Tudor Costel Cretu-Suceava-11125 voturiTudor Costel Crețu (n. 1998, Suceava), elev la Liceul Internațional de Informatică din București, este considerat un geniu al fizicii. Și datorită participării sale, România a ocupat la Olimpiada Internațională de Fizică din 2014 primul loc în Europa și locul 10 în lume. În 2014, a obținut patru medalii de aur – una la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (Grecia), două la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (Suceava) și una la Olimpiada Internațională de Astronomie (Kârgâzstan) – și două medalii de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică (Singapore) și la Olimpiada Internațională de Fizică (Kazahstan).

Nominalizarea la categoria Tinere valori a fost făcută pentru rezultatele deosebite din 2015, an în care a obținut medalia de aur la The Asian Physics Olympiad (China, 2015), medalia de aur la Olimpiada Internațională de Fizică (India, 2015) și medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (Indonezia, 2015).

Premiul al II-lea (7.789 voturi)

Marin Gherman-Cernauti-7789 voturiMarin Gherman (n. 1987) este doctor în științe politice, licențiat al Universității Naționale din Cernăuți, Facultatea de Istorie, Politologie și Relații Internaționale (2010). Este redactor la revista trimestrială de istorie și cultură Glasul Bucovinei, redactor superior la postul de radio Ucraina Internațional, redacția emisiunilor în limba română. A colaborat cu diverse portaluri de știri și ziare din Ucraina și România. Autor a peste 40 de studii publicate în reviste de specialitate. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat în anul 2009 volumul de versuri Derivatele dezordinii, pentru care a primit premiul „Nichita Stănescu” pentru debut în poezie oferit de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. A tradus proză și versuri semnate de autori români și ucraineni. Publică versuri în mai multe reviste românești și ucrainene: Glasul Bucovinei, Septentrion Literar, Convorbiri literare, Crai nou, Țara Fagilor, Meridian Czernowitz, Jurnal bucovinean, Scriptor, Bucovina literară, Familia, Luceafărul și altele.

Nominalizarea pentru secțiunea Tinere valori a fost făcută pentru volumul Jocul dilemelor (2015), volum premiat în cadrul Festivalului Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, ediția a VIII-a, Râmnicu Sărat.

Premiul al III-lea (2.933 voturi)

Laura Cornei-Iasi-2933 voturiLaura Cornei (n. 2000) este elevă în clasa a X-a la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Pașcani. A participat până acum la olimpiade de matematică, franceză și engleză.

Nominalizarea pentru categoria Tinere valori a fost făcută pentru rezultatele deosebite din 2015, an în care a devenit campion mondial la dezbateri, surclasând participanți din țări unde domeniul este deja o tradiție. A obținut medalia de aur în cadrul secțiunii International Secondary Schools Debate, Best Group Contribution (în colaborare cu șase tineri din China, Filipine, Marea Britanie, Belgia și Italia), argumentând ideea că actualul sistem mondial de învățământ nu este sustenabil (Will Current Sustainability Education Lead to a Sustainable Future?). Concursul a fost organizat de The Oxford Union Society, fondat în 1823, iar în acest an au concurat tineri din 43 de state. A primit invitația de a participa la concursul de dezbateri în urma obținerii unei mențiuni la International Schools Essay Competition and Debate, organizat de Oxford University. A fost singura reprezentantă a României și singura care provenea din sistemul public de învățământ. Laura s-a înscris într-un club de dezbateri cu doar patru luni înainte de competiția din Marea Britanie.

 

 

Categoria Sănătate


Premiul I (14.959 voturi)

Evelina Moraru-Iasi-14959 voturiEvelina Moraru (n. 1949) a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași în anul 1972. Este medic primar pediatru, doctor în medicină, profesor universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, șeful Clinicii Pediatrie II din cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iași. De asemenea, este medic primar alergologie-imunologie clinică, medic specialist gastroenterolog, cu supraspecializarea hepatologie. Este președinte al Secției Pediatrie a Societății de Medici și Naturaliști Iași, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie Socială, membră a Asociației Europene pentru Studiul Ficatului (EASL), membră a Grupului Francofon de Nutriție, Gastroenterologie și Hepatologie Pediatrică (GFHGNP, Paris), coordonator național al Programului de Sănătate Tratamentul Hepatitei Cronice la Copil.

Nominalizarea pentru categoria Sănătate a fost făcută pentru seminarul cu titlul „Sănătate fără gluten”, susținut în cadrul proiectului „În sănătatea ta”, care s-a desfășurat în ziua de 26 februarie 2015 și pentru organizarea Conferinței  Zilele Pediatriei Ieșene, ediția a XXVIII-a, din 21-23 mai 2015.

Premiul al II-lea (14.669 voturi)

Cristian Postolache-Bacau-14669 voturiCristian Postolache (n. 1974) este unul dintre cei mai valoroși medici oftalmologi români. În 1998 a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași. Din august 2006 este medic specialist oftalmolog la Spitalul Județean de Urgențe Bacău. În 2009 și 2010 a participat la mai multe cursuri de specializare (Timișoara, Mannheim, Köln).

Nominalizarea pentru categoria Sănătate a fost făcută pentru faptul că pe 3 octombrie 2014 a fost invitat pentru să opereze în direct, în fața a peste 1 500 de medici români și străini, în cadrul Congresului Internațional de Oftalmologie București. Cristian Postolache a implantat un cristalin artificial printr-o microincizie de 1,2 milimetri, operând un pacient ce suferea de cataractă avansată. Aceasta e cea mai mică incizie la nivel mondial prin care se poate introduce un astfel de implant. Microincizia aduce beneficii majore pacienților, prin recuperarea foarte rapidă a vederii, cicatrizarea într-un timp foarte scurt (după 15 minute de la intervenția chirurgicală, pacientul poate pleca acasă), risc minim de infecții ori hemoragii. În cadrul aceluiași congres, medicul a prezentat lucrarea științifică Facoemulsificarea biaxială, în care a abordează tehnica menționată.

Premiul al III-lea (6.210voturi)

Simion Biletchi-Cernauti-6210 voturiSimion Bilețchi (n. 1943) a absolvit Institutul de Medicină din Cernăuți în 1970. În 1972 devine asistent la Catedra de Terapie Clinică și lucrează intens asupra problemei hepatitelor și cirozelor ficatului. În 1994 își susține teza de doctorat, iar în 1996 e numit profesor la Catedra de Terapie Clinică nr. 2 și Medicină Sportivă. În 2002, după ce i s-a acordat titlul științific de profesor, e numit șef al Catedrei de Medicină Familială a Universității de Medicină din Cernăuți. A avut o contribuție esențială la cercetarea factorilor curativi naturali din regiunea Cernăuți. Are mari merite în ceea ce privește procesul de reabilitare după infarctul miocardic, în particular, prin aplicarea antrenamentelor hipoxico-hipercapnice, după rețeta Peșterii Cenușăreasa. În prezent activează în cadrul Clinicii Regionale și la Policlinica nr. 3 din Cernăuți.

Nominalizarea pentru categoria Sănătate a fost făcută pentru faptul că este autorul a peste 200 de lucrări științifice în domeniile terapiei, cardiologiei, organizării ocrotirii sănătății și al unor recomandări metodice. Posedă 5 brevete de invenție și 19 propuneri de raționalizare. Peste 10 dintre lucrările sale au fost publicate în materialele unor congrese internaționale de cardiologie.

 

 

Categoria Antreprenoriat


Premiul I (1.990 voturi)

Valeriu Iftime-Botosani-1990 voturiValeriu Iftime (n. 1960) este patronul grupului de firme Elsaco Electronic, care activează în domeniul echipamentelor de contorizare a apei reci, apei calde, energiei termice. Cu o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, grupul deține în prezent 14 reprezentanțe în toată România. Pe lângă afacerea de mare succes pe care o administrează, Valeriu Iftime este un mare iubitor al fotbalului botășănean, motiv pentru care este și sponsorul principal al clubului FC Botoșani. Clubul a fost preluat de Valeriu Iftime în 2005 și a reușit în 2014 să promoveze până în Liga 1. Suma investită în actuala echipă de fotbal a Botoșaniului depășește un milion de euro.

Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost făcută pentru inițierea noului proiect de stadion din Botoșani, care va avea 11 000 de locuri. Stadionul de tip englezesc cu arhitectură modernă va avea o acustică deosebită și va reprezenta un centru de atracție al orașului. În jurul stadionului se vor construi spații comerciale, parcări și o zonă pietonală. Actualul gazon, de o calitate superioară, nu va fi schimbat.

Premiul al II-lea (1.394 voturi)

Mihail Grosu-Cernauti-1394 voturiMihail Grosu (n. 1967) este director al firmei MIGRO din 1998 și până în prezent. Este absolvent al Facultății de Istorie și al Facultății de Drept ale Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți. Din anul 2005, Mihail Grosu este deputat al Consiliului Local Orășenesc Cernăuți, locțiitor al comisiei Buget și Finanțe. Din anul 2014 este director şi redactor-şef al săptămânalului Libertatea cuvântului.

Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost făcută pentru faptul că în perioada 2014-2015 a cumpărat revista independentă în limba română Libertatea cuvântului de la fostul patron ucrainean care n-avea niciun interes în susţinerea publicaţiei. A procurat un spaţiu adecvat pentru sediul redacţiei. A crescut numărul de pagini al revistei – de la 8-12 pagini la 24 de pagini, cu patru pagini color, transformând-o într-o publicaţie citită și sporindu-i tirajul. Prin întreaga sa activitate, Mihail Grosu s-a dovedit un antreprenor talentat și un sprijinitor al culturii române din Cernăuți.

Premiul al III-lea (1.065 voturi)

Vasile Armenean-Suceava-1065 voturiVasile Armenean (n. 1970) este patronul companiei Betty Ice. A început afacerea cu înghețată de la zero, fiind un model de antreprenor român de succes. Fugit din România comunistă după mai multe încercări eșuate, Vasile Armenean a ajuns în cele din urmă în Austria, unde i-a venit ideea de a porni o afacere cu înghețată italienească. Pentru că regimul comunist căzuse între timp, în anul 1991 s-a hotărât să fie primul sucevean care să vândă înghețată italienească în orașul natal. Afacerea a fost demarată în 1994 și după 20 de ani compania Betty Ice are o cifră de afaceri de 19 de milioane de euro.

Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost făcută pentru deschiderea serviciului online de livrare a înghețatei Betty Ice direct la domiciliul clienților, mai întâi pentru București. Dacă proiectul va fi unul de succes, atunci acest nou sistem de livrare va fi extins la toate orașele din țară cu mai mult de 300 000 de locuitori. Produsul va ajunge astfel la consumator în starea cea mai bună, pentru că va fi transportat în condiții termice optime.

Realizat din respect, demnitate şi onestitate pentru toţi cei 206.901 votanţi. Îmi cer scuze faţă de premianţii celorlalte poziţii, care nu au putut ţine un discurs de mulţumire. Nu v-au lăsat juraţii, nu publicul. Cu stimă !

 

 

 

 

 

Ultima modificare la Luni, 21 Decembrie 2015 12:43
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic