1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Monument - Centenarul vânătorilor de munte - Cireşoaia, Bacău

Scris de  Administrator 15 Mai 2017 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(3 voturi)

În vederea comemorării a 100 de ani de la botezul focului pentru trupele de Vânători de Munte din Armata României, s-a propus realizarea a unui monument pe dealul CIREŞOAIA, județul Bacău, care să ateste participarea militarilor acestei arme la luptele pentru apărarea țării, din Primul Război Mondial.

          Înainte de a vă spune câteva detalii tehnice despre acest monument, aş dori să vă introduc în atmosfera evenimentelor, acolo unde au luptat și murit vânătorii de munte români, citând două pasaje din vorbele unor eroi anonimi ai neamului românesc:

            Tranşee pe dealul Cireşoaia"Istoria ne-a uitat acolo în tranşee, departe de casă, departe de acasă. Atunci când trupul este îngheţat, doar sufletul îi dă speranţă, doar amintirile. Nume pe cruci a căror număr nu le ştie nimeni. Am plecat atâţia şi nu s-a mai întors niciunul. Când au murit ai noştri, am murit şi noi cu adevărat, ne-a murit amintirea, ni s-a stins povestea, acum suntem doar litere tocite undeva departe şi uneori, imagini şterse şi pătate de vreme, suntem un Gheorghe, un Ion, un Vasile, un tată, un fiu, un frate, suntem pămant, din noi răsare iarba şi peste noi se topeşte zăpada şi în orice şanţ şi orice groapă ne-a ascuns moartea, doar amintirea voastră ne învie, căci sufletul înseamnă acasă".

           "De aicea de sus nu se vede dacă am câştigat războiul asta şi dacă acum moartea mea are o urmare bună. Din 11 august 1917, de când m-am prăpadit până azi, nu ştiu dacă sunteţi uniţi în ţară, dacă vă e bine, dacă mai sunteţi români sau nu, voi urmaşii mei. 

            CiresoaiaDin când în când, de aici de sus mai simt vânturarea oaselor mele pământeşti rămase pe dealul de la Cireşoaia, îngropate fără slujbă şi fără împărtăşanie sau lumânare, de obuzele nemţeşti ce au căzut în amiaza aia nenorocită. M-au amestecat cu ţărâna până m-au acoperit de tot. Muierea n-a mai avut ce îngropa, m-a îngropat pământul singur.

            Transee pe dealul CiresoaiaPrimăvara, când ţăranii mai ară pământul, mai trag la lumină cu plugul câte un os de-al meu. Ai ce mă furnică aici sus unde sunt. Simt căldura soarelui de primavară cum bate pe oasele mele albe şi pământul reavăn de mă împresoară răcoros. Apoi grâul creşte rădăcini firave din jurul oaselor mele, mă gâdilă şi se înalţă peste mine de-mi ţine răcoare. Cel mai mult îmi place când pe deal, vine lume la secerat şi vorbeşte sau cântă. Se vaită de multe lucruri care nu merg bine, înjură şi bleastămă ţara asta şi traiul lor nenorocit, dar toate astea o fac în limba română.

            Aşa ştiu şi eu că nu am murit degeaba".

          De oriunde te-ai apropia de dealul Cireşoaia, de lângă Târgu Ocna, împrejurimile trimit călătorului, la fiecare pas, mesaje adânci de istorie.

Când bubuitul tunurilor în jurul munţilor a amuţit, pe locul brăzdat de tranşee a răsărit, îndurerată, o pădure de cruci de mesteacăn ce vegheau la căpătâiul celor căzuţi. „Crucile de mesteacăn au putrezit, s-au rupt, au căzut (...) Mi-a rămas în firea mea, ca iarna, mai ales când ninge, să privesc spre vârfurile Cireşoaiei, acolo unde crucile de mesteacăn au căzut. Au rămas, cum spun versurile, numai sfinţii de sub ele...“, surprindea, emoţionant şi frumos, scriitorul Teodor Săndulescu, urmele crucilor de odinioară a eroilor Cireşoaiei, mărturie a jertfei supreme pentru reîntregirea neamului.

Monumentul Eroilor de la Podei,,Şi descifrăm pe-o cruce cu două oseminte 
Încrucişat săpate: un an, o zi, un nume -
Unicele vestigii care-i mai ţin de lume.

Ce ţintirim cuminte ''

 

 

 

ISTORIA MILITARĂ DEALUL CIREȘOAIA ŞI MUNTELE COŞNA

 

         Vânători de Munte în atac pe Cireşoaia În perioada 08 august – 11 septembrie 1917, Batalionul de Vânători de Munte a fost angajat în faza de apărare a Armatei 1 Române, în zona Cireșoaia – Coșna, județul Bacău.
          Ordinul de intrare în luptă a vânătorilor de munte s-a primit în ziua de 08 august 1917, în timp ce aceștia se aflau la secerat de grâu. Război, război, dar și pâinea țării trebuia asigurată.

 

Companie din Batalionul de Vânători de Munte Târgu Neamț 1917S-a dat alarma pentru întoarcerea militarilor în garnizoana Târgu Neamț. Armamentul și materialele fiind pregătite din timp pentru executarea unei misiuni de luptă, vânătorii de munte s-au pus în marș, în aceeași zi (08 august 1917). Cei aproximativ 170 km s-au parcurs în mai puțin de patru zile, revenind în jur de 45 km în 24 ore, dublul normalului la mersul pe jos, ceeace însemna de fapt un marș forțat.
          Pe timpul cât vânătorii de munte parcurgeau kilometru după kilometru, la Divizia 7 Infanterie, care se găsea în încleștare cu adversarul de patru zile, s-a primit înștiințarea Corpului 4 Armată Român, prin care se făcea cunoscut că Batalionul de Vânători de Munte a primit ordin să vină la Târgu Ocna, fiind pus la dispoziția diviziei.
          Companie din Batalionul de Vânători de Munte La ora 23.00 din ziua de 11 august 1917, comandantul batalionului, maiorul Virgil Bădulescu s-a prezentat la punctul de comandă al Diviziei 7 Infanterie, unde i s-a ordonat să oprească batalionul în localitatea Brătești, urmând să primească în scurt timp, ordinul de operaţii.
          La Brăteşti, batalionul ”s-a odihnit” trei ore, timp în care comandantului i s-a precizat misiunea: ”Batalionul de Vânători de Munte, de la Mosoarele, urcă pe Creasta Vrânceanu și atacă în lungul acesteia către Cireșoaia”.
          Trecerea la executarea misiunii, s-a făcut de către batalionul de vânători de munte fără a se executa recunoașteri prealabile pe timp de zi şi fără a se preciza misiunile companiilor în teren, aşa cum cereau toate regulile luptei armate. Dimpotrivă, situaţia pe front fiind critică, angajarea batalionului s-a făcut din mers.
          12Astfel, la ora trei din noaptea de 11/12 august 1917, vânătorii de munte s-au strecurat în ascuns spre aliniamentul de atac, traversând râul Trotus prin apa adâncă, pe la sud est de Târgu Ocna şi prin valea Rupturile, au ieşit pe creasta Vrânceanu, iar în zorii zilei de 12 august, au surprins companiile din Divizia 70 Infanterie Austro – Ungară, care se pregăteau să reia atacul.

Batalionul de Vânători de Munte a atacat inamicul la baionetă, l-a respins şi până în seara zilei a pus stăpânire pe dealul Cireşoaia, capturând 400 de prizoneri, provocând inamicului, mari pierderi în personal şi tehnică.

„În tranşeu la Cireşoaia
Curgeau gloanţele ca ploaia
Şi obuzele ca vântul,
De se zguduia pământul!”

          Regele Ferdinand decorând eroii de la Cireşoaia 1917Atacul victorios al vânătorilor de munte în cooperare cu trupele din zonă, a însemnat începutul declinului ofensivei inamicului la Oituz şi respingerea trupelor sale de pe înălţimile care dominau Valea Trotuşului în zona Târgu Ocna.
          În ziua de 13 august 1917, vânătorii de munte au atacat din nou trupele Diviziei 70 Infanterie Austro – Ungară, pe care le-au aruncat în Valea Slănicului, cucerind toată creasta marcată de Dealul Cireşoaia şi Vârful Coşna. Spre seară însă, inamicul, aducându-şi noi forţe, a executat un puternic contraatac asupra trupelor româneşti. Vânătorii de munte şi-au menţinut însă neclintiţi poziţia.
          Regele Ferdinand şi Regina Maria pe frontul de la Cireşoaia - Târgu Ocna după luptele din iulie 1917Vânătorii de munte au rămas pe poziţia lor până în noaptea de 18/19 august 1917, când au fost înlocuiţi şi trecuţi în rezerva Diviziei 7 Infanterie.

În aceste încleştări sângeroase, pe viaţă şi pe moarte, din luna august 1917, vânătorii de munte au pierdut jumătate din efectiv.

 

 

 

 

SCRISOARE DE LA CIREŞOAIA
Din zori de zi şi până în noapte

Luptam cu sete la Cireşoaia,
Cântau obuzele a moarte
Cum plâng ciobanii din cobuz.
Ne prăvăliam ca vijelia
Peste duşmani, când jos, când sus
Dar într-o seară-n toiul luptei,
Un glonţ în pieptu-mi a pătruns.
Un val de sânge-mi năvălise,
Peste tunica-mi arsă-n foc
Iar peste ochi, ca nişte vise
Pluteau vedeniile-n joc.
În timp ce sângele-mi din rană,
Se risipea prin iarbă. Ars
De foc, eu mă gândeam că mama
În lume singură a rămas.
La casa ce-a ruinat-o vremea;
La fraţii care mi-au murit;
La tot ce mi-era drag odată
Tot ce răsboiu a nimicit.
Din ochi-mi obosiţi de trudă
Curgându-mi lacrimi pe obrazi
Am adormit, gândind la mama
În tainicul miros de brazi.
Şi-un dulce somn, o mângâiere
Întreaga fiinţă mi-a cuprins.
Părea că cetele de îngeri
Viaţa iar mi-au reaprins
Şi că pe amărâtu-mi suflet
În sborul lor au risipit.
Năvală albă de surâsuri
Şi multe flori de mărgărit.
Că dintr-un nor tivit cu aur,
Din largul zării plutitor
A scoborât pe scări de raze
Cu pasu-i legănat uşor.
Regina ţării noastre, aevea
Cum o văzusem la Oneşti,
Când prinsă-n rând cu toţi ostaşii
Jucase hora ca-n poveşti.
Că în spre mine se îndreaptă
Cu ochii mari şi luminoşi,
Ce parcă-s rupţi din cer albastru
Aşa-s de albaştri şi duioşi.
Că mâna-i ca o adiere
Pe frunte-ncet mi-a petrecut.
Şi-a zis cu glasu-i blând şi dulce:
- “Fii mândru că nu te-ai temut!”
Şi-am tresărit de fericire,
Şi tresărind m-am deşteptat,
În faţa mea era Regina
Şi mâna Ei m-a mângâiat.

frontalMonumentul va fi realizat din blocuri de piatră naturală, având formă de columnă. Pe cele 4 fețe ale monumentului vor fi sculptate următoarele elemente:

PE FAȚADA PRINCIPALĂ:

-      text "Spuneți generațiilor viitoare că noi, vânătorii de munte, am făcut suprema jertfă pe câmpul de bătaie, pentru întregirea neamului" în amintirea sacrificiului vânătorilor de munte căzuți la datorie, atunci în 1917;       

-      un medalion înfățișând un profil de vânător de munte, în ținută specifică Primului Război Mondial (cască model Adrian), alături de un cal din rasa Huțul, rasă folosită frecvent chiar și astăzi de Vânătorii de Munte, simbolizând tradiția de 100 de ani a acestor trupe de elită a armatei României;

-      deasupra medalionului se va afla vechea emblemă a vânătorilor de munte.

Fata 1 2017          

       PE FAȚADA LATERALĂ DREAPTA

 

- text “100 de ani de la botezul focului pentru Vânătorii de Munte 1917-2017 ”

 

- semnul de armă al Vânătorilor de Munte, ramura de brad stilizată.

 

Fata stanga 2017PE FAȚADA LATERALĂ STÂNGA

 

- “Cireșoaia – 1917” - numele localităţii unde a avut loc prima bătălie la care au participat vânătorii de munte

 

- semnul de armă al Vânătorilor de Munte, ramura de brad stilizată.

 

Spate 2017PE FAȚADA DIN SPATE:

 

 

 

 

LOCAŢIA

Prin consensul general al celor din grupul CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE, s-a hotărât amplasarea monumentului dedicat vânătorilor de munte căzuţi la datorie, în faţa mănăstirii cu denumirea „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, din punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni - Târgu-Ocna.

           Din această locaţie, se poate vedea Valea Trotuşului spre est până în aval de Oneşti – Borzeşti, iar în amonte se pot vedea trei sate din comuna Dofteana.

Amplasamentul monumentului se va afla la o altitudine de circa 600 de metri, înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu Mânăstirea „Măgura Ocnei”, fiind înconjurat de fâneţe şi vegetaţie forestieră din răşinoase şi foioase, este în plan aproape orizontal, fiind necesare uşoare nivelări ale terasamentului.

Linia frontului 1917

                   Locatia din satelitAccesul se realizează pe un drum petrolier, pietruit, în lungime de aproximativ 5 kilometri. Drumul porneşte din Şoseaua Naţională DN 12 A, între km 97-98.

COST ESTIMATIV

Urmează un calcul estimativ pentru monument. Când vom avea datele necesare, vi le vom prezenta public.

Grupul se obligă ca întreaga sumă de bani acordată să fie utilizată pentru derularea obiectivului sponsorizat și să aducă la cunoștința publicului, prin intermediul mass - mediei, locale şi centrale, numele firmei sponsor precum şi unele date privind imaginea acestuia pentru identificare.
Ataşam totodată memoriul explicativ din care rezultă necesitatea şi obiectivitatea sprijinului financiar solicitat.

Am dori ca inaugurarea acestui  monument să fie pe data de 11 august 2017... exact cand se vor împlini cei 100 de ani. Dar credem că se va amâna pentru luna noiembrie. Vă vom ţine la curent cu data exactă de inaugurare. Dorim ca la inaugurare să fie prezenţi şi copiii, ce sunt acum în vacanţă. Prin ei putem schimba viitorul României.

Pentru asta, rugăm AUTORITĂŢILE LOCALE din staţiunea turistică Târgu-Ocna să se implice la amenajarea drumului de acces până la monument şi poate vor participa şi dânşii cu o sponsorizare pentru construcţia acestuia. 
Doresc să mulţumesc tuturor celor care au înţeles importanţa acestui eveniment. Numele lor vor fi publicate în cadrul acestui articol, la finalizarea monumentului.

Cu reverenţă...!

Pentru toţi cei care doresc să fie la zi cu noutăţile despre acest important eveniment, îi rog să se înscrie pe grupul CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE. Vă mulţumim...!

 

CONT IBAN RO84BTRLRONCRT0394880101
BANCA TRANSILVANIA
deschis pe numele
LICHE LUCIAN

Cu deosebită stimă !

Dacă ei au putut lupta în tranşee pentru libertatea, independenţa şi suveranitatea noastră, putem şi noi realiza ceva spre amintirea lor.

 

„Nu ştiu de ce, dar simt nevoia să scriu aceste rânduri pline de recunoştinţă, să ajungă acolo unde v-am lăsat în urmă cu cinci ani, atunci când a sunat mobilizarea generală şi n-am mai putut să vin acasă să vă revăd.
              Gândul meu în aceste clipe zboară spre voi în locul unde m-am născut şi am copilărit.
              Voi trăi pentru tine scumpă mamă, iar dacă soarta vrea să fie altfel să nu plângi să ai aceeaşi credinţă în Dumnezeu şi zi: poate că aşa e mai bine.
              Îmi aduc aminte de tata şi parcă-l văd cum ţinea de coarnele plugului şi apoi păşea în brazda proaspătă aruncând sămânţa să rodească.
              Îmi pare rău că nu ne-am văzut înainte de plecare.
              Mi-e dor de sosirea primăverii când flăcăii ieşeau la plug cu boii înjugaţi la tânjeală, iar seara când ne întorceam de la arat pe uliţa satului fetele ieşeau la poartă şi ne ţineau de vorbă până târziu şi tata se supăra rău de tot.
              Mi-e dor să fiu acasă când se apropie sărbătorile Sfintelor Paşti, să văd feciorii cum ridică scrânciobul în bătătură la Moş Apetri iar clopotele bat la Biserica din vale vestind începutul deniilor din săptămâna patimilor şi apoi să merg la Învierea Domnului unde participă tot satul.
              Mi-e dor să văd uliţa plină de fete îmbrăcate în haine de sărbătoare care se îndreaptă cârduri, cârduri spre curtea cea mare unde se făcea jocul de Paşti iar flăcăii se prind într-o sârbă cu strigături care dă semnalul că încep horele ce ţin trei zile.

Mi-e dor de albul zăpezii
Mi-e dor de natură cu toate farmecele şi culorile ei
Mi-e dor să alerg desculţ prin iarba plină de rouă
Mi-e dor de cerul senin şi de curcubeu
Mi-e dor de tot!

I
Mi-e dor de plaiul plin cu flori
De iarba cea mănoasă
De cântul ciocârliei în zori
Când tata mă lua la coasă.

II
Dar mai mult mi-e dor de voi
De când am plecat la război
N-am mai venit înapoi

III
Ştiu, măicuţă dragă,
De când eu am plecat,
De-atâta dor şi jale
Ochii tăi de lacrimi au secat.

IV
Mai ştiu, iubită mamă,
De dorul ce mi-l porţi
Stai ziulica întreagă
Cu ochii pe la porţi

V
Şi dacă vântul bate
Şi scârţâie portiţa
Tu sai degrabă
Şi strigi la fete;
Ieşiţi! Ieşiţi!
Că a venit bădiţa!

VI
Dar n-a venit!! N-a venit!
Şi iar te întorci în casă
La candela aprinsă
La sfânta ta icoană
Şi-l rogi pe Dumnezeu
Să-l poarte în grija Sa
Pe dragul fiul tău.

VII
N-am vrut să afli, măicuţă,
Că aici la război
Din zori şi până noaptea
M-am logodit cu moartea

VIII
Am învăţat să rabd, să tac
Când merg cu moartea la atac 
Iar când vin din santinelă,
Mănânc cu moartea din gamelă
Şi când ne întoarcem la bordeie
Dormim cu moartea în tranşee

IX
Ştiu că mă aşteptaţi acasă
Ca să-mi faceţi nuntă aleasă
Fără mire şi mireasă
Nuntă ca la Ciritei
Fără druşti şi vornicei
Cu făclii din cear-aprinsă
Şi stropit cu vin din vie
Şi cu miros de tămâie
Poate aşa mi-au căzut sorţii,
De-am îmbrăcat cămaşa morţii.

X
Acesta a fost crezul meu
Dat de bunul Dumnezeu
Să plec tânăr şi frumos
Să fiu frate cu Hristos.

 

Întocmit, Lucian LICHE la 28 Iunie 2017

 

Vă scriu mai jos numele celor ce au depus până acum, sume pentru construirea acestui monument.
Doresc să vă mulţumesc pentru implicarea dumneavoastră şi pentru onoarea pe care o acordaţi eroilor primului război mondial, ce şi-au dat viaţa pentru această ţară în care locuim cu toţii.
Fie ca numele vostru să rămână scris în istoria neamului.

Cu reverenţă...!

 

Persoanele care vor sa se implice în execuția monumentului, atât financiar cat și moral, rog sa ne contacteze pe grupul de pe facebook, intitulat CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE.

Se pot face donații, de asemenea, în contul bancar al grupului CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE:
CONT IBAN RO84BTRLRONCRT0394880101
BANCA TRANSILVANIA
deschis pe numele
LICHE LUCIAN

Pentru persoane juridice, va rog sa ne contactați pentru a obține contractual de sponsorizare.
ASOCIAȚIA PROSPECTORII ISTORIEI

CONT IBAN RO08BTRLRONCRT0383625201 – LEI
RO55BTRLEURCRT0383625201 – EURO

Specificați obiectul donației “Pentru monumentele dedicate vânătorilor de munte de pe Cireșoaia și Coșna”

VĂ MULȚUMIM !!!

 

Monumentul va fi inaugurat pe 19 mai 2018, ora 12.00. (aproximativ)


 

 

Cei cu VERDE au dat banii personal lui Luci Lucian , cei cu ROŞU au depus banii prin transfer bancar, cei cu ALBASTRU  au depus banii prin Asociaţia prospectorii istoriei.

CASH :
1. Anonim - Brad 200 lei
2. Ghibilic Gheorghiţă , Miercurea Ciuc, 100 lei - cash
3. Adrian Nicula , Bucuresti 50 lei - cash
4. Nicula Mariana, Bucureşti, 50 lei - cash
5. Lungu Sorin , Bucureşti 50 lei - cash
6. Sandel Măciucă , Târgu- Ocna 200 lei - cash
7. Pentilescu Ilie, Miercurea Ciuc, 100 lei - cash
8. Loghin Vasile , Miercurea Ciuc, 150 lei - cash
9. Pentilescu Erik , Miercurea Ciuc, 10 lei - cash
10. Stoica Monica, Miercurea Ciuc, 20 lei - cash
11. Ancuţa Vasile, Miercurea Ciuc, 100 lei - cash
12. Iftime Radu, Comăneşti, 30 lei - cash
13. Florin Boşoteau n , Comăneşti, 100 lei - cash
14. Pomană Costel, Miercurea Ciuc, 100 lei - cash
15. Tinjală Adrian, Miercurea-Ciuc, 200 lei - cash
16. Comoniţă Cristian, Bicaz, 100 lei - cash
17. Pop Ana Maria, Miercurea-Ciuc, 100 lei - cash
18. Mitrea Loredana - Miercurea Ciuc 100
19. Cristea Vasile, Miercurea Ciuc, 100 lei - cash
20. Baciu Sorin, Miercurea Ciuc, 300 lei
21. Subunitatea Vânători de munte/ Batalionului 24 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc, 450 lei
22. Lichi Dionisie, Comăneşti, 100 lei
23. Galea Robert, Miercurea Ciuc, 50 lei
24. Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia", din Sfântu Gheorghe / Brigada 61 Vânători de munte, 1.500 lei
25. Axente Cătălin, Comăneşti, 50 lei
26. Astefanoaie Vasile - Comanesti 50 lei
27. Iftime Traian - Comanesti 50 lei
28. Liche Lucian , Miercurea Ciuc, 100 lei - cash

29. Popenta Marius , Sibiu, 50 lei

30. Vasile Bârea , localitatea Brad, Județul Alba 200 lei - cash

31. Iftimie Radu, Miercurea-Ciuc, 100 lei - cash

32. Batalionul Vânători de munte "Dragoslavele" din Câmpulung Muscel, 500 lei

33. Aştefănoaie Vasile, Comăneşti, 50 lei

34. Octavian Mihai Ghita - 50 lei. Multumim!

35. Anonim, Brad, jud. Hunedoara, 200 lei

36. Anonim, Miercurea Ciuc, 100 lei - cash

37. Anonim , Miercurea Ciuc, 300 lei

38. Cristea Vasile, Miercurea Ciuc, 50 lei

39. Voleanschi Roxana Elena, Târgu-Ocna, 100 lei

40. Şilochi Neli, Târgu-Ocna, 100 lei

41. Ghimbovschi Laura, Târgu-Ocna, 50 lei

42. Teodorovici Rodica, Târgu-Ocna, 50 lei

43. Iaru Gheorghe, Târgu-Ocna, 70 euro

44. Dumitriu Cornelia-Gina, Târgu-Ocna, 250 lei

45. Lazăr Costică şi Camelia, Târgu-Ocna, 100 lei

46. Cozma Dana, Târgu-Ocna, 5 lei

47. Ilie Ionel, Târgu-Ocna, 300 lei

48. Stan Florin, Braşov, 100 lei

49. Monica Macovei, 100 euro

50. Protopot Ioan Bârgăoanu, Oneşti - 300 lei

51. Hugianu Ciprian - 100 lei

52. Serban Florin - 86 lei

53. Văsoiu Corina - 300 lei

54. Mocanu Marius-Răzvan - 50 lei

55.

 

TOTAL: 8.001 LEI + 170 euro

 

PRIN TRANSFER BANCAR:
1. Popa Daniel , Târgu-Ocna 100 lei - prin transfer bancar
2. Mihai Virag , Timișoara 100 lei - prin transfer bancar -
3. Dumitrache Iştan Ramona , Bucureşti, 120 lei - prin transfer bancar
4. Popenta Marius, Sibiu, 500 lei - prin transfer bancar - 19.05.2017
5. Călin Popa, România, 100 lei - 17.07.2017
6. Aurelian Nicolae Ionescu, Bucureşti, 150 lei - prin transfer bancar - 30.05.2017
7. Florin Şerban , Braşov, 100 lei - prin transfer bancar - 31.05.2017
8. Robert Egli , Braşov, 100 lei - prin transfer bancar - 31.05.2017
9. Ciocan George Mihai, Timişoara, 200 lei - prin transfer bancar - 02.06.2017
10. Buhlea George Sebastian, Timişoara, 290 lei - prin transfer bancar - 02.06.2017
11. Nica Nicolae, Moineşti, 200 lei - prin transfer bancar - 08.06.2017
12. Racoş Iulian, Oneşti, 200 lei - prin transfer bancar - 09.06.2017
13. Anonim, Brad, jud. Hunedoara, 300 lei - prin transfer bancar - 13.06.2017
14. Sorin Mare, Bacău, 100 lei - prin transfer bancar - 14.06.2017
15. Poenar Ionuţ, Bucureşti, 100 lei - prin transfer bancar - 14.06.2017
16. Paraschiveanu Teodor, România, 50 lei - prin transfer bancar - 15.06.2017
17. Vlad Ciprian, Timişoara, 100 lei - prin transfer bancar - 16.06.2017
18. Mihai Pica, Bucureşti, 100 lei - prin transfer bancar - 16.06.2017 
19. Batalionul 30 Vânători de Munte, 500 lei - 22.06.2017
20. Batalionul 228 Apărare Antiaeriană, 500 lei - 23.06.2017
21. Batalionul 206 Artilerie, 500 lei - 23.06.2017
22. Batalionul 33 Vânători de Munte, 500 lei - 23.06.2017
23. Batalionul 229 sprijin logistic Braşov, Brigada 2 Vânători de munte, 500 lei - 26.06.2017
24. Batalionul 21 Vânători de munte şi Baza de instruire pentru Vânători de Munte din Predeal, 700 lei - 27.06.2017
25. Nelciu Ionel, 300 lei - 03.07.2017
26.
Bădic Silviu Andrei, Bucureşti, 300 lei - prin transfer bancar - 30.05.2017 
27. Bădic Eduard Mihail, Bucureşti, 300 lei - 05.07.2017
28. Călin Petrică, România, 100 lei - 17.07.2017
29. Năstase Teodor Vlăduţ, UE, 150 lei - 18.07.2017
30. Stroia Traian Cristian, Miercurea Ciuc, 100 lei - 04.08.2017
31. Geangu Silviu, România, 50 lei - 07.08.2017
32. Siriteanu Dumitru, Harghita, 100 lei - 11.08.2017
33. Tibulcă Ion, 100 lei - 18.08.2017
34. Radu Alin , Târgu-Ocna, 100 lei - 21.08.2017
35. Anton Iulian - Valentin , 50 lei - 08.09.2017
36. Ghita Octavian Mihai , 50 lei - 08.09.2017
37. Florea George - Daniel , 100 lei - 11.09.2017
38. Emanuel Erena, 550 lei
39. Adrian Constantin Hubca, 100 lei - 18.09.2017
40. Contributie Marius Apostu, Radu Ciprian, Vasiliu Razvan - 210 lei - 15.09.2017
41. Mardale Ştefan, 150 lei - 13.09.2017
42. Tudosă Mihai, 20 lei - 22.09.2017
43. Tudos Robert, 100 lei
44. Racasanu Christian, 200 lei

45.Săceanu Teodor Nicolae, 550 lei - 11.09.2017

 

TOTAL : 9.790 LEI

 

BANI DONAŢI PRIN ASOCIAŢIA PROSPECTORII ISTORIEI:

1. Andone Costel, Moineşti, 50 lei

2. Cristinel Raduna, România, 950 lei donaţi prin Asociaţia Prospectorii Istoriei.

3. Mulțumim PLAIUL NOU SRL București, reprezentata prin dl. Dan Misailescu de la Plaiul Nou Music Band, 1200 lei, în contul asociației Prospectorii Istoriei, conform contract de sponsorizare.

4. Nicu Iftime , România, 110 euro, donaţi prin Asociaţia Prospectorii Istoriei.

5. Grigore Nestian 200 lei - Donatie pentru monumentul Vanatorilor de munte Ciresoaia, in contul Asociatiei Prospectorii Istoriei. Multumim!

6. Sponsorizare Flavia SRL Târgu-Ocna, reprezentată de dl. Cristian Antohe în contul Asociatiei Prospectorii istoriei, conform contract de sponsorizare - 1000 lei-Multumim!

7. Jurca Flavius Manuel - 100 lei, donaţi prin Asociaţia Prospectorii Istoriei.

8. DESTINE BROKER DE ASIGURARE - 9000 lei , donaţi prin Asociaţia Prospectorii Istoriei.

9. Georgiu Daniel - donatie 70 lei in contul Asociatiei Prospectorii Istoriei pentru monumentul dedicat centenarului vanatorilor de munte - Ciresoaia

10. Adamoaie Emil Radu - 80 lei

11. Sponsorizare în contul Asociației Prospectorii Istoriei, conform contract de sponsorizare - 500 lei
Asociația Tradiții Ostășești - mulțumim!

12. Sponsorizare în contul Asociației Prospectorii Istoriei - 100 lei
Gusavan Vasilica Raducu - Multumim!

13. Sponsorizare în contul Asociației Prospectorii Istoriei - 100 lei - Ion Luncanu.
Mulțumim!

14.

TOTAL BANI PRIN ASOCIAŢIE: 13.350 LEI + 110 EURO

Mulţumesc celor 112 persoane  care au donat această sumă, pentru eroii ce în primul război mondial, şi-au dat viaţa pentru ţara noastră. Cu reverenţă...!

 


TOTAL BANI STRÂNŞI: 31.141 LEI + 280 euro

( 14 martie 2018, ora 17.21)

 

Total bani cheltuiţi: 21.262 lei

 

Total bani rămaşi: 9.879 lei +280 euro

 

Bani de care mai avem nevoie pentru finalizarea proiectului: 9.800 lei 

 

 

CHELTUIELI EFECTUATE:
- 8000 lei - avans lucr
ări pietrar + 10.000 pentru finalizare monument.
- 600 lei - piatră şi transport piatră soclu
- 600 lei - plată meseriaş / cofrat monument
- 200 lei - plată muncă depusă de cei 2 baieţi de la mânăstire la cofrat
- 1.150 lei - materiale constructii / transport la şi de la pietrar.....
(la pietrar şi sus la monument, s-au mai făcut şi alte drumuri, dar au fost suportate din fonduri proprii de Liche Lucian, Tinjala Adrian, Sandel Maciuca si R.V.)

- 3 campanii a cate 80 lei (240 lei) pentru promovare online monument, realizată de către Asociaţia prospectorii istoriei.

- 4 saci ciment x 18lei/sac (72 lei)

- ridicarea topo. A costat 400 lei

Tot legat de materiale de constructii, s-au mai primit unele, prin donaţie de la o firma din Târgu-Ocna. S.R. din Timisoara, a sponsorizat cu masa şi apa, pentru voluntarii care au săpat la fundaţie....
Daca am uitat ceva şi o să-mi aduc aminte, o să completez...

Pe data de 08 august 2017 s-a început săparea fundaţiei monumentului. Au început lucrările pentru ridicarea Monumentului dedicat Centenarului primului război mondial.
Astăzi, 8 August 2017, orele 12, a fost finalizată săpătura pentru fundaţia monumentului eroilor de pe Cireşoaia. Mulţumim frumos voluntarilor, Bertalan Paul, Celmare Vladimir, Buhlea Sebastian şi Ignat Valentin!
Vom mai avea nevoie de voluntari. Cei dornici îi rog să mă contacteze pe privat.

8 august 2017 - fundatia monumentului8 august 2017 - fundatia monumentului 2

 

 

 

19 ianuarie 2018

 

SEARA BUNĂ....

 

Astăzi am fost la pietrar.
Va pot spune ca e cam gata monumentul din punct de vedere tehnic. Urmeaza ansamblarea la primăvară.
Mai avem nevoie de vreo 12000 lei.
Acesti bani trebuie sa-i dam pietrarului, pina pe 19 mai 2018, data inaugurarii monumentului....
DOAMNE AJUTA....

 

....Persoanele care vor sa se implice în execuția monumentului, atât financiar cat și moral, rog sa ne contacteze pe grupul de pe facebook, intitulat CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE.

Se pot face donații, de asemenea, în contul bancar al grupului CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE:
CONT IBAN RO84BTRLRONCRT0394880101
BANCA TRANSILVANIA
deschis pe numele
LICHE LUCIAN

Pentru persoane juridice, va rog sa ne contactați pentru a obține contractual de sponsorizare.
ASOCIAȚIA PROSPECTORII ISTORIEI

CONT IBAN RO08BTRLRONCRT0383625201 – LEI
RO55BTRLEURCRT0383625201 – EURO

Specificați obiectul donației “Pentru monumentele dedicate vânătorilor de munte Cireșoaia și Coșna”

VĂ MULȚUMIM !!!

Cu deosebită stimă !
Dacă ei au putut lupta în tranşee pentru libertatea, independenţa şi suveranitatea noastră, putem şi noi realiza ceva spre amintirea lor.

 

 

17 ianuarie 2018 - Luci Lucian

urmeaza ca vineri sau luni, sa mai facem o plata catre pietrar... undeva la 5000 de lei.
in principiu, pietrarul ne-a anuntat ca a cam terminat cu monumentul, urmeaza sa vina primavara, sa poata urca sus la monument, sa-l ansambleze.

 

Pret final al monumentului va fi de 35.000 de lei. Mult, putin, stiu ca o sa apara carcotasi, ca dincolo era mai ieftin.
S-au platit catre pietrar 18.000 lei (8000 de la mine, 10000 de la Florin. Avand acea sponsorizare de la o firma si trebuind sa justificam banii iesiti din cont de la Prospectorii Istoriei, a trebuit sa lucram legal, si sa platim si banii de impozit. Asta e, nu am avut ce face. Am mers pe corectitudine)
Acum inca 5000 de lei.
In concluzie, ar mai trebui inca vreo 12.000 de lei (2600 euro).

 

Sper ca bunul Dumnezeu sa ne dea putere de munca, sanatate si multa incredere in noi!!!
Si sper sa nu ne inecam la mal...

Doamne ajuta sa fie bine....

 

8 august 2017 - Luci Lucian

Primele cheltuieli oficiale.
Daca până acum, am mai primit ceva sponsorizări de ciment, fier beton, bani, nisip şi sort, azi am făcut plata pentru
piatra brută, transport, îmbarcat / debarcat piatra către firma...

Total= 570 lei

Sebastian Buhlea a fost azi cu voluntarii Bertalan Paul (butoiul cu voioşie), Celmare Vladimir (diriginte de şantier) şi Ignat Valentin (un suflet mare) la săpat, la fundaţie.
A cheltuit de la el, bani, pentru mâncare şi lichide.

Sunt cheltuieli...aparent banale, dar vreau să fiu transparent. Să nu apară discuţii....

Urmează o pauză, datorită activităţilor de joi şi vineri din zona Târgu-Ocna. Urmează într-un weekend să mergem să facem cimentul. O să anunţăm din timp util pe cei care pot să vină să ne ajute !!!

O seara bună...!" - Luci Lucian, administratorul grupului Centenatul Vânătorilor de munte şi iniţiatorul acestui proiect.

11 decembrie 2017 - Luci Lucian

Seara buna.
Prin bunăvoința celor care au donat bani pentru monument, azi am platit transa a doua catre pietrar. Prima tranşă a fost de 10.000 din contul Asociaţiei prospectorii istoriei , iar a doua tranşă din banii primiţi de Luci.
In total pina acum, 18.000 de lei.
Pe langa acesti bani, s-au cheltuit si alții, reprezentand TVA, ciment, fier pentru armatura, nisip, manopera lucru la fundatie....
3 campanii a cate 80 lei (240 lei) pentru promovare online monument, realizată de către Asociaţia prospectorii istoriei si o suma probabil modica, comision bancar pentru plata efectuata si 4 saci ciment x 18lei/sac (72 lei)

Oricum, la sugestia consiliului director, numele celor care au donat bani, vor fi postate pe o placuta atasata monumentului. Nu e vorba de publicitate, e vorba sa fim oameni printre oameni.
V-ati facut datoria fata de eroii de la Ciresoaia.... Mulţumim frumos !

Ps. Totul se face la factura..totul din transparenta fata de donatiile dumneavoastra. Recunosc ca monumentul poate ar fi costat mai putin, dar vrem ca totul sa fie legal, sa nu ne auzim discutii... prefer sa dorm linistit...

20 octombrie 2017 - Luci Lucian

Azi am primit ridicarea topo. A costat 400 lei. Urmează să mai plătim înca 150 de euro pe nişte avizări de la arhitecţi. Apoi, trimitem documentele la București. Subscripţia publică continuă !!!!

12 octombrie 2017 - Luci Lucian

În vederea comemorării a 100 de ani de la botezul focului pentru trupele de Vânători de Munte din Armata României, s-a propus, de către un mic grup de entuziaști, din toată țara, realizarea, prin subscripție publică, a doua monumente, pe dealul CIREŞOAIA si pe varful COȘNA, județul Bacău, care să ateste participarea militarilor acestei arme la luptele pentru apărarea țării, din Primul Război Mondial. .....
La solicitarea unor prieteni din cadrul grupului, am lasat acest anunt ca si postare fixa. Atunci cand intra cineva in grup, sa vada acele randuri. Momentan in grup suntem 181 de membri. unii mai vechi, unii mai noi. Dar ca si administrator de grup, pot sa vad cine a vizualizat acea postare fixa. nu pot sa vad si daca a si citit. Dar inca nu m-am facut politist adjectiv. sa numar toate.....Dar tot ca administrator de cont, pot sa vizualizez ca soldul la data de 12.10.2017, este de vreo 3.000 de lei. Si mai avem acei 8.000 de lei primiti ca donatie de la o firma.
Doamnelor si domnilor, cu acesti bani nu putem ridica anul acesta, niciun monument. Adica, mint. Il putem ridica, dar o sa fie un monument puzzle. un monument pietruit, dar lipsit de acele pietre cu inscrisuri. Adica ca in filmul ala, un monument 2/3 + 1/2. Adica ceva fara insemnatate.
Nu caut vinovati in acest semiesec. Spun semiesec, ca asta a fost dorinta noastra de la inceput. Sa facem ceva la cei 100 de ani sus pe Ciresoaia. Si nu am reusit sa ridicam monumentul in toata splendoarea lui. Nu vreau sa intru in vesnica polemica. Daca si cu parca....
Astia sunt banii. Cu astia defilam. Mi s-a spus sa cautam alt pietrar. Cautam. Dar nimeni nu lucreaza pe gratis. Acum cu aprobarea voastra, fac o gluma, poate aduc astia de la Kaufland, abtibilduri cu ANIMATERA si cu inscrisurile noastre. glumesc. scuze.
Asadar, cu voia dumneavoastra, lasam monumentul sa hiberneze pina la anul.
O sa.l rog pe parintele staret de la manastire, sa faca ca si in fiecare an, o slujba de pomenire pentru toti cei cazuti la datorie sus pe Ciresoaia.
Si sa ne rugam la Dumnezeu, sa ne dea minte si putere, sa o putem lua de la capat, la anul. In primavara....
Si amintindu-mi de primavara, mai tineti minte acele randuri, postate candva in acest grup!?

.....Primăvara, când ţăranii mai ară pământul, mai trag la lumină cu plugul câte un os de-al meu. Ai ce mă furnică aici sus unde sunt. Simt căldura soarelui de primavară cum bate pe oasele mele albe şi pământul reavăn de mă împresoară răcoros. Apoi grâul creşte rădăcini firave din jurul oaselor mele, mă gâdilă şi se înalţă peste mine de-mi ţine răcoare. Cel mai mult îmi place când pe deal, vine lume la secerat şi vorbeşte sau cântă. Se vaită de multe lucruri care nu merg bine, înjură şi bleastămă ţara asta şi traiul lor nenorocit, dar toate astea o fac în limba română.

26 septembrie 2017 - Luci Lucian

Seara buna.
anunt pentru cei care au donat bani in contul monumentului vanatorilor de munte de pe Ciresoaia....

zilele acestea s-au facut alte cheltuieli.
1. a fost platit domnul Anton, care a ridicat monumentul. de fapt, cofrat, turnat ciment. am platit o suma modica de 600 de lei. altcineva ar fi luat mai mult, omul a inteles ca ceea ce facem, e prin subscriptie publica.
clar, nu avem factura si nici bon.

2. am trimis in cont, la pietrar, un avans de 8.000 de lei. Avem ordin de plata, pentru aceasta suma.

3. urmeaza sa platim 150 de euro, pentru niste documente ce trebuiesc stampilate de catre un arhitect autorizat.

aici se adauga alte cheltuieli minore, dar trebuiesc si ele mentionate. Domnul S.B a platit masa si bautura pentru o zi de munca, la cei care au sapat la fundatie. Nu sunt bani intrati in cont, dar e contributia dumnealui.
Mai avem niste donatii de nisip, fier beton si alte materiale de constructie, de la un domn din Tirgu Ocna.
Plus, bani cheltuiti pe benzina, intre Miercurea Ciuc si Tirgu Ocna.

Desi nu e curtea de conturi la mine acasa, vreau sa stiti toate astea, sa fie o transparenta totala la intrari si iesiri in cont. Nu vreau sa aud discutii, ca mi-am pus cauciucuri noi de iarna.

Atunci cand nu avem factura, chitanta sau bon fiscal, va rog sa aveti incredere in mine. Il am pe domnul Florin, care ma ajuta sa tinem in dubla partida, toate veniturile si cheltuielile..

 

Monumentul îşi urmează istoria. Se lucrează şi se definitivează. Mulţumim omului ce dă viaţă pietrei, domnul GHITIU V. VICTOR.

 

Placa piatra baza

Soclu

Soclu piatra
Coloana cimentColoana ciment1

Cruce de piatra 1916-1919

Emblema VM

Inscrisul de pe monument

 

Ultima modificare la Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018 19:54
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic