1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Festivitatea de începere a noului an şcolar 2012-2013

Scris de  Administrator 17 Septembrie 2012 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(0 voturi)

În prezenţa oficialităţilor şi a directorului şcolii, copii... au fost nerăbdători să reînceapă şcoala, după o vacanţă binemeritată. Clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional sunt principalele schimbări care îi aşteaptă pe elevii care luni încep şcoala. Pentru că şcoala începe mai târziu cu o săptămână faţă de cum era programat, la 17 septembrie şi nu la 10 septembrie, elevii vor recupera această săptămână în primăvară, când vor avea o vacanţă cu o săptămână mai scurtă.
Ministerul Educaţiei a hotărât ca în luna aprilie 2013, elevii să aibă numai o săptămână de vacanţă şi o altă săptămână de activităţi extracurriculare, denumită „Să ştii mai multe, să fii mai bun! ”, în care nu vor merge la şcoală, ci la muzeu. Luni sunt aşteptaţi la şcoală aproape trei milioane de elevi, dintre care127.000 la clasa pregătitoare şi 186.000 în clasa a XII-a.

Potrivit oficialilor de la Educaţie, STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR 2012 – 2013 va fi următoarea:

Semestrul I

Cursuri - luni, 17 septembrie 2012 - vineri, 21 decembrie 2012.

În perioada 29 octombrie - 4 noiembrie 2012, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă - sâmbătă, 22 decembrie 2012 - duminică, 13 ianuarie 2013

Semestrul al II-lea

Cursuri - luni, 14 ianuarie 2013 - vineri, 5 aprilie 2013

Vacanţa de primăvară - sâmbătă, 6 aprilie 2013 -duminică, 13 aprilie 2013

Cursuri - luni, 13 aprilie 2013 - vineri, 21 iunie 2013

Vacanţa de vară - sâmbătă, 22 iunie 2013 - duminică, 8 septembrie 2013

Săptămâna 1-5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun! ”.

Tezele din semestrul I se susţin până la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se susţin până la data de 25 mai 2013.

Clasă pregătitoare şi nu prea

Premiera din acest an şcolar este introducerea clasei pregătitoare în mod obligatoriu, clasă care se va desfăşura la şcoală şi nu la grădiniţă cum eram obişnuiţi până acum.

Peste 127.000 de elevi vor intra de luni la clasa pregătitoare, iar 8.700 de profesori îi vor pregăti într-un mod special. Pentru acest tip de educaţie inspectoratele şcolare au comandat mobilier şcolar special pentru 5.500 de săli. Dar nu în toate şcolile se va întâmpla acest lucru. Din cauza lipsei de spaţiu şi de profesori în unele judeţe şi în Bucureşti, elevii nu vor fi primiţi în clase cu mobilier special adaptat vârstei lor.

Mobilierul a întârziat din cauza licitaţiilor anulate şi a timpului scurt în care a trebuit comandat, dar autorităţile spun că băncile vor ajunge în şcoli cel mai târziu pe 23 septembrie. În total, la nivel naţional, lipsesc 4.500 de seturi de mobilier, dintre care 2.500 în Bucureşti şi 2.000 în şcolile din ţară.

Datele de la Ministerul Educaţiei arată că mulţi dintre copiii care ar trebui intre în clase pregătitoare vor învăţa în alături de colegi de-ai lor mai mari, în clase simultane. Pentru acest an şcolar vor fi în total 3.237 de clase simultane, dintre care 2.629 în mediul rural şi 608 în mediul urban.

La clasa pregătitoare elevii vor urma opt materii obligatorii- comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual şi religie -, şi o materie opţională - Tehnologii de informare şi comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la şcoală, dar vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note.

Autorităţile susţin că anul viitor clasa pregătitoare va avea rămâne cu siguranţă, însă în funcţie de spaţiu elevii vor merge fie la grădiniţe, fie la şcoli.

Programul „Mărul” continuă


Elevii din clasa pregătitoare şi clasele I-VIII vor primi gratuit şi în anul şcolar 2012-2013 mere în şcoli.Guvernul a aprobat 13,3 milioane de euro pentru programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli care prevede distribuirea gratuită zilnică de mere elevilor din clasele I-VIII şi clasa pregătitoare în perioada 10 septembrie 2012-21 iunie 2013. Pentru a primi merele condiţia este ca elevii să fie prezenţi la cursuri.

Evaluări la clasa a IV-a şi a VI-a

Legea Educaţiei Naţionale prevede ca elevii de clasa a IV-a şi a VI-a să dea teste pentru evaluarea cunoştinţelor. Ministerul Educaţiei nu a dat încă un ordin pentru organizarea acestor examene, care ar trebui să aibă loc în luna mai. Autorităţile spun însă că examenele vor avea loc ca şi anul trecut.

În anul şcolar precedent, evaluarea elevilor de clasa a IV-a a avut pe un eşantion reprezentantiv la nivel naţional, printr-un program pilot. Elevii au dat evaluări la matematică şi la limba română.

La fel şi în cazul elevilor din clasa a VI-a care ar trebui să dea evaluări la două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe.

Evaluare Naţională la finalul clasei a VIII-a

Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii la liceu. Astfel, elevii care intră în clasa a VIII-a în această toamnă vor termina cursurile anului şcolar pe 14 iunie 2013. Înainte să fie admişi la liceu, elevii vor da elvalurea naţională. Modul în care se vor susţine examenele de la finalul gimnaziului nu s-a schimbat faţă de anul precedent, elevii vor susţine tot două probe scrise.

Elevii de clasa a VIII-a se vor înscrie la evaluarea naţională între 17 şi 19 iunie 2013.

Pe 25 iunie va avea loc proba scrisă de limba şi literatura română, iar pe 26 iunie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă. Pe 27 iunie elevii vor susţine proba scrisă de matematică.

Afişarea rezultatelor va avea loc pe 29 iunie, până la ora 16. În aceeaşi zi, între orele 16 şi 20 va avea loc depunerea contestaţiilor.

În perioada 30 iunie – 2 iulie va avea loc rezolvarea contestaţiilor. Afişarea rezultatelor finale va avea loc pe 3 iulie.

ADMITEREA LA LICEU 2013


După examenele naţionale, elevii vor da admiterea la liceu. Potrivit calendarului ADMITERII LA LICEU 2013, postat pe EDU.RO, elevii vor fi admişi la liceu pe baza rezultelor obţinute la evaluarea naţională, prin repartizare computerizată.

În perioada 5-9 iulie, elevii împreună cu părinţii lor vor completa în fişele de înscriere toate opţiunile pentru liceul la care vor să înveţe. În perioada 6-10 iulie, părinţii şi candidaţii vor verifica fişele de înscriere care au fost procesate în calculator.

Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 16 iulie 2013.

După ce au fost repartizaţi elevii trebuie să depună la şcolile unde dosarele de înscriere, în perioada 17 iulie – 26 iulie.

Cei care nu au reuşit să ocupe un loc la liceu se vor putea înscrie în a doua etapă de ADMITERE la LICEU 2013 pe 17 iulie. Ei vor fi repartizaţi la liceu pe 25 iulie, pe locurile rămase neocupate.

BACALAUREAT 2013- ce se schimbă


Principala schimbare pe care Ministerul Educaţiei o propune pentru examenul naţional de maturitate este introducerea unui nou tip de examen- bacalaureatului profesional, pe care elevii îl vor putea alege.

Ministerul Educaţiei arată că bacalaureatul naţional nu se va schimba cu nimic, elevii vor da aceleaşi probe de competenţe notate cu califictive şi aceleaşi trei probe scrise, în funcţie de profil. Dar pe lângă acest bacalaureat naţional, elevii pot opta pentru un bacalaurea profesional, care le dă acces la piaţa muncii, dar nu le mai permite urmarea unei facultăţi.

Absolvenţii de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în 2013 vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine, pe lângă probele de competenţe, un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susţinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susţin că întâi se va da examenul profesional şi apoi examenul naţional, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face.

Bacalaureatul profesional nu a fost încă aprobat în Senat , dar ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că examenul de maturitate de tip profesional va fi aprobat printr- ordonanţă de urgenţă, chiar dacă votul în Senat va întârzia votul.

Calendarul BACALAUREATULUI 2013

Ministerul Educaţiei a publicat în schimb calendarul bacalaureatului naţional de anul viitor. Astfel, BAC-ul 2013 va fi susţinut la aceleaşi probe ca cele din acest an. În perioada 10-28 iunie candidaţii vor fi evaluaţi la probele orale, iar între 1 şi 5 iulie vor fi testaţi la probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 12 iulie.

Examenul de bacalaureat din 2013 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 17-21 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 25-28 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 2 iulie - la Limba şi literatura maternă (proba E b). În 3 iulie are loc proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 5 iulie proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).

Rezultatele vor fi afişate în 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. În perioada 9 -11 iulie trebuie să fie soluţionate contestaţiile . Rezultatele finale vor fi afişate în 12 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie.

Sursa: Gandul

 

Video  şi fotografii de la eveniment AICI

 

 

Ultima modificare la Marţi, 20 Noiembrie 2012 20:11
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic