1. Skip to Main Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Comemorare Bicentenar Costache Negri şi Centenar Palatul administrativ

Scris de  Administrator 18 August 2012 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(0 voturi)
În anul 1842, era Venerabilul unei loji masonice din Bârlad.Izbucnirea revoluției de la 1848 l-a găsit pe Negri la Paris, unde s-a înscris ca voluntar în gărzile revoluționare și a prezentat guvernului francez noul tricolor românesc. În martie 1848 i s-a interzis să se întoarcă în Moldova, dar împreună cu un grup de exilați moldoveni a reușit să ajungă la Brașov. Acolo a luat parte la întocmirea declarației de principii din mai 1848 și a proclamației de demitere a domnitorului Mihail Sturdza. După aceea a trecut în Bucovina, unde a coordonat munca și propaganda comitetului revoluționar din Moldova, aflat în exil, Alexandru Ioan Cuza sprijinindu-l în eforturile sale. Înfrângerea revoluției în Țara Românească a spulberat iluziile moldovenilor în posibilitatea de face schimbări politice majore și în Moldova. Datorită unei epidemii de holeră, și a opoziției în creștere din partea autorităților habsburgice, întregul grup de revoluționari, între care și Negri, au fost obligați să părăsească Bucovina și să se întoarcă în Franța. Alături de alți exilați români, în 1849 Costache Negri și-a dedicat eforturile cauzei unioniste, dar în curând a avut posibilitatea să se întoarcă în Moldova, unde fusese ales un nou domnitor, Grigore Alexandru Ghica, care l-a numit în diverse funcții judecătorești și administrative. Ca om politic și patriot s-a remarcat mai cu seamă după 1851, când a ocupat prima funcție publică - pârcălab de Covurlui. Odată cu internaționalizarea chestiunii românești, din 1855 Negri a început o carieră diplomatică, care a făcut din el cel mai de seamă diplomat român al următorului deceniu.

În 1855, a fost trimis ca delegat al domnitorului Grigore Alexandru Ghica la Constantinopol și la Viena pentru a susține Unirea Principatelor Române. În 1856 a făcut parte din Comitetul Unirii, la Iași, iar în 1857 a fost ales deputat și vicepreședinte al Adunării Ad-hoc, convocate prin hotărârea Congresului de Pace de la Paris.

În această vreme, lua mereu parte la adunările mișcării unioniste române, care a avut ca rezultat dubla alegere a domnitorului Cuza în 1859 și la unirea definitivă din 1861. Însuși Negri a fost de mai multe ori îndemnat să candideze la tron, dar a refuzat de fiecare dată, cu o integritate morală ce nu pare a mai fi fost întâlnită în politica românească.

În 1859 a fost trimis la Constantinopol, ca reprezentant al țărilor unite pentru a obține recunoașterea stării de lucruri creată prin votul de la 24 ianuarie și deci a dobândi unirea definitivă.

Prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, a sprijinit toate acțiunile și reformele domnitorului Unirii. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române. Complotul care a dus la detronarea lui Cuza l-a determinat, ca și pe Vasile Alecsandri, să renunțe la viața politică. S-a retras la Târgu Ocna și și-a dedicat ultimii ani ai vieții pasiunilor sale de-p viață: numismatica și colecționarea de tablouri. De asemenea, a întreținut o bogată corespondență cu Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu.

Costache Negri decedat pe 28 septembrie 1876, iar Mormântul său se găsește la Mănăstirea Răducanu din Târgu Ocna, construită de către Radu Racoviță în 1664.

Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind "unul din cei mai nobili bărbați ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism și caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor".

Pe casa lui Costache Negri, de la Galați se găsește o placă comemorativă cu următorul text: “În această casă a locuit Costache Negri, pârcălab de Galați, militant pentru ideile Revoluției de la 1848 și ale luptei pentru unire“.

În comuna Costache Negri din județul Galați, lângă consiliul local se găsește Casa memorială "Costache Negri". Aceasta a fost deschisă la 2 iunie 1968, chiar în casa revoluționarului moldovean, construită în stilul unei case tărănesti de tip evoluat, cu două cerdace pe stâlpi de lemn.

În fața casei memoriale, la 19 mai 1973, a fost dezvelit bustul lui Costache Negri, realizat în piatră de Boris Leonovici.

Pe placa de marmură, comemorativă, scrisă cu ocazia BICENTENARULUI COSTACHE NEGRI...stă scris următoarele cuvinte:

Această placă a fost montată cu prilejul aniversării a 200 de ani de la naşterea MARELUI diplomat şi OM politic, care..."ajungând foarte sus şi putând răzbate până la cea mai înaltă culme a puterii şi strălucirii, a ştiut să rămână MODEST şi SĂRAC "

(Nicolae Iorga)

Locuitorii staţiunii turistice

Târgu-Ocna.

18 august 2012.

 

Tot cu acestă ocazie, a fost marcat Centenarul construirii Palatului administrativ al Staţiunii turistice Târgu-Ocna (clădirea actuală a Primăriei). Fiind construit în anul 1912 de către antreprenorii Giuseppe Baroli şi A. Fondianer şi proiectat de către arhitectul Petre Antonescu....a fost omagiat de către Consiliul local şi Primarul staţiunii la această dată, prin montarea unei plăci de marmură, ce are inscripţionat pe ea următoarele cuvinte:

Centenar

Palatul administrativ

(1912 - 2012)

Această placă a fost montată cu prilejul aniversării a 100 de ani de la construirea Palatului administrativ al oraşului Tirgu Ocna, clădire proiectată de arhitect Petre Antonescu şi construită de antreprenorii Giuseppe Baroli şi A. Fondianer.

Locuitorii staţiunii turistice

Târgu-Ocna

18 august 2012

Fotografii de la eveniment găsiţi aici . Filmarea video...mai jos...Se merită vizualizat până la final... 


 

 

 

Ultima modificare la Marţi, 20 Noiembrie 2012 20:38
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro
sus


LIKE on facebook


Mediatori în Târgu-Ocna

Negotiation220

  • Banner
Statistici Trafic