Micii ecologişti la Şcoala Gimnazială nr.2 Târgu-Ocna

Scris de  Administrator 28 Februarie 2015 Publicat in Actualităţi
Voteaza articolul
(1 Voteaza)

Calitatea vietii noastre depinde de calitatea mediului – aer, apa, sol, plante, animale, paduri, lacuri, rauri. Toate aceste componente ale mediului, integrate in structuri complexe, ecosistemele, sunt influentate si modificate, in proportii diferite de tot ceea ce inseamna dezvoltarea sistemului socio-economic. Consumul de resurse naturale, deseurile rezultate din toate procesele industriale, agricole sau casnice, constructiile hidrotehnice, schimbarea folosintei terenurilor, producerea in cantitate mare a unor substante de sinteza (fertilizanti, pesticide, medicamente, coloranti, fibre, mase plastice, cauciuc ), turismul de masa, comertul international sunt factori ce indica dezvoltarea dar, in acelasi timp sunt factori care determina modificari substantiale ale ecosistemelor. De aici apare necesitatea de a controla si supraveghea raportul dintre dezvoltarea economica si calitatea mediului si de a proiecta si aplica politici si strategii de protectia mediului.

Ecologia ne ofera instrumentele stiintifice de evaluare a structurii si functiilor ecosistemelor iar domeniul protectiei mediului instrumentele si logistica pentru aprecierea cantitativa si calitativa a impactului antropic, diminuarea impactului si remedierea efectelor negative.

Nevoia de specialisti care sa inteleaga efectele dezvoltarii asupra mediului, la diferite scari spatio-temporale, sa poata construi programe si proiecte de protectia mediului si sa acceseze informatiile privind calitatea mediului este in crestere evidenta.

Ecologia (din cuvintele grecești: ecos - casă și logos - știință, adică "știința studierii habitatului") este o știință biologică de sinteză ce studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care ele trăiesc (abiotici și biotici). Pentru aceasta ecologia analizează îndeaproape structura, funcția și productivitatea sistemelor biologice supraindividuale (populații, biocenoze) și a sistemelor mixte (ecosisteme). Cu timpul, în a doua jumătate a sec. XX prin conștientizarea importanța condițiilor de mediu, semnificația termenului ecologie s-a lărgit peste sensul restrâns din domeniul biologiei, devenind și un sinonim pentru ideea de protecție a mediului înconjurător. Totodată, se leagă strâns de ecologie domeniul promovării unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin și principii fundamentale în dezvoltare.

Ecologia este în mare parte o știință descriptivă și experimentală.

În ecologie se folosesc multe metode împrumutate din alte discipline: metode matematice pentru a modela evoluția populațiilor, metode fiziologice pentru a înțelege viața organismelor, metode geologice pentru a descrie proprietățile solului, etc.

Primul savant care a reliefat principiul interacțiunii în lumea vie a fost Charles Darwin. Darwin a observat că diferitele specii se influențează reciproc prin activitățile lor și că de aceste interacțiuni reciproce depinde succesul unei specii în lupta pentru existență, adică numărul său de supraviețuitori, de urmași. Ideile lui Darwin au fost dezvoltate de zoologul Ernst Haeckel care a fost primul care a formulat termenul de ecologie în anul 1866. Ecologia după Ernst Heinrich Haeckel (1866): ”Studiul interacțiunilor dintre organismele vii și ambient și organismele vii între ele în condiții naturale” (de la cuvântul elin οικος = casă, cămin).

Şcoala Gimnazială nr.2 Târgu-Ocna, a marcat prin intermediul doamnei învăţătoare Munteanu Silvia, o nouă etapă în pregătirea viitorilor ecologişti, care vor analiza şi materializa calitatea vietii noastre, în a depinde de o structură superioară a mediului – aer, apă, sol, plante, animale, păduri, lacuri, râuri. Toate aceste componente ale mediului, integrate în structuri complexe, ecosistemele, sunt influenţate şi modificate, în proporţii diferite de tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sistemului socio-economic. Prin noi şi alături de cunoştinţele noastre, vom cultiva în copiii noştri, pofta de viaţă sănătoasă. Pofta de un mediu curat. Pofta de o viaţă curată, îngrijită şi sănătoasă. Fiţi schimbarea pe care doriţi să o vedeţi în alţii. Începeţi cu voi ! Fiţi schimbarea pe care doriţi să o vedeţi în alţii. Începeţi cu voi !

 

Mulţumesc pentru filmare lui Tody.

Ultima modificare la Sâmbătă, 28 Februarie 2015 20:26
Administrator

Administrator

Dedicat promovării Staţiunii turistice Târgu-Ocna.

Facebook: http://www.facebook.com/nometra

Website: www.nometra.ro

Ultimele articole scrise de Administrator

Articole asemanatoare (dupa cuvinte)

sus